11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCreştin-ortodocşii îl sărbătoresc astăzi pe Sf. Luca

Creştin-ortodocşii îl sărbătoresc astăzi pe Sf. Luca

Pentru ortodocși, astăzi este Duminica a 20-a după Rusalii și îi sărbătoresc pe Sf. Ap. și Evanghelist Luca și Sf. Mc. Marin cel Bătrân. La greco-catolici, este Duminica 20 dR (a Învierii fiului văduvei din Nain), iar pentru romano-catolici, este Duminica a 29-a de peste an și îl sărbătoresc, de asemenea, pe Sf. Luca.

Sfântul Apostol și Evanghelist Luca este pomenit în calendarul creștin ortodox la 18 octombrie.

Sfântul Evanghelist Luca a fost unul dintre cei șaptezeci de apostoli, despre care chiar el pomenește în Evanghelia sa: „A arătat Domnul și pe mulți alții șaptezeci și i-a trimis, câte doi, înaintea feței Sale, în toată cetatea și locul”. Fiind în această ceată apostolească, Sfântul Evanghelist Luca umbla înaintea feței Domnului, prin propovăduirea cea sfântă, pregătind calea Lui și încredințând mulțimile că Mesia, Care era așteptat, a venit în lume.

Originar din Antiohia Siriei, de profesie medic, Sfântul Apostol Luca este autorul a două dintre cărțile Noului Testament: Evanghelia care îi poartă numele și cartea Faptele Apostolilor. A fost martor al propovăduirii Domnului și al patimilor Lui.

Sfântul Luca făcea parte din comunitatea creștinilor din Ierusalim în momentul convertirii lui Saul (Pavel) și i-a devenit, în scurtă vreme, însoțitor în călătoriile misionare și pe perioada detenției romane a acestuia. Întâlnirea lui cu Sfântul Apostol Pavel a avut loc la Troa, după cele trei luni petrecute de Sfântul Pavel în Grecia.
Aria propovăduirii sale a cuprins Italia, Galia, Dalmația, Macedonia, iar către sfârșitul vieții Ahaia, unde, conform tradiției, a și murit în vârstă de 75-80 de ani.

Sfântul Apostol Luca a fost și un pictor deosebit, fiind cel dintâi care a zugrăvit o icoană a Maicii Domnului.

Sursa: AGERPRES

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS