12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDeveselu s-a schimbat la față după venirea americanilor

Deveselu s-a schimbat la față după venirea americanilor

Amplasarea bazei militare NATO și, implicit, a scutului antirachetă la unitatea militară de la Deveselu a schimbat în bine viața oamenilor din comună. Ei au acum alimentare cu apă, străzi asfaltate realizate pe banii statului român, dar și o școală reabilitată după standarde internaționale și o grădiniță construită de la zero, investiții făcute cu fonduri donate de americani.

Numele comunei Deveselu din județul Olt a ajuns să fie rostit de înalți oficiali NATO, de militari americani de rang înalt și chiar de șefi de state după ce s-a luat decizia, în 2011, de a se construi în baza militară de la Deveselu scutul antirachetă. De atunci și până acum, viața locuitorilor din mica localitate olteană s-a schimbat considerabil, din punct de vedere al infrastructurii la care are acces întreaga comunitate. După venirea militarilor americani la Deveselu, guvernul a „pompat“ cu mare rapiditate bani în comună, pentru a-i schimba înfățișarea.
Am ajuns în Deveselu la primele ore ale dimineții. Primarul localităţii, Ion Aliman, ne-a răspuns prompt la întrebările legate de schimbarea „la față“ a comunei: „Din octombrie 2013, de când a început construirea scutului antirachetă și până acum, lucrurile în Deveselu s-au schimbat în bine. Pot să spun că în acest timp extrem de scurt – pentru că toate s-au derulat extrem de rapid și au fost investiți mulți bani prin grija Guvernului României – comuna Deveselu dispune acum de următoarea infrastructură: 23 de kilometri de alimentare cu apă, stație de epurare, sistem de canalizare de 16,4 kilometri, sistem rutier de 12 kilometri. Finanțările au venit de la Ministerul Dezvoltării, conform Ordonanței nr. 28 din 2013. Toate acestea au fost făcute cu bani de la Guvernul României. Guvernul american a investit în ceea ce înseamnă scutul antirachetă și în două proiecte în comunitate, respectiv școala și grădinița“. Până acum s-au asfaltat și reabilitat 11,5 kilometri de drumuri, iar în comună ar urma să se introducă gaze naturale, astfel ca traiul oamenilor să fie normal.

Școala și grădinița, refăcute de americani

Dacă statul român a finanțat infrastructura din Deveselu, americanii au investit în reabilitarea școlii din localitate și au reconstruit din temelii grădinița din comună. Investiția americană totală în cele două unități de învățământ s-a ridicat la 800.000 de euro. „Sunt refăcute la standarde înalte. Cred că avem cea mai frumoasă școală și cea mai frumoasă grădiniță din județul Olt. S-a lucrat cu maximă seriozitate. Ei și-au dat un așa interes încât în 11 luni am reușit să finalizăm acest proiect. Finanțarea a venit de la Forțele Militare NAVAC americane, prin Ambasada Statelor Unite la București, adică din banii Armatei americane s-au făcut aceste proiecte“, a povestit primarul din Deveselu, Ion Aliman.
Școala din Deveselu arată impecabil. Cei 162 de elevi care învață acolo au, acum, condiții normale în care își desfășoară activitatea. În grădinița construită de americani, sălile unde stau copiii, băile, bucătăria și locul de joacă sunt făcute la standarde înalte. „Au venit acum patru ani și au constatat că trebuie să o reabiliteze în totalitate. Au fost foarte prompți la solicitările noastre și au refăcut inclusiv sistemul de încălzire și absolut tot ce ține de reabilitarea clădirii. Vechea grădiniță nu a mai putut fi reabilitată. Funcționam într-un local din 1902 și au hotărât să construiască o nouă grădiniță, în curtea școlii. Eu zic că depășesc standardele românești și sunt construite la standarde internaționale. Toate materialele folosite au fost de calitate, iar copiii care învață în aceste unități au, cu siguranță, o viață mai bună“, a spus Oltița Urîtu, directoarea Școlii din Deveselu.

Americanii, scumpi la vedere pe ulițele din comună

Chiar dacă baza militară în care sunt cazați peste 200 de militari americani se află la o aruncătură de băț de comună, aceștia nu își fac prea des apariția în rândul comunității din Deveselu. „Să nu credeți că ne întâlnim cu ei pe stradă sau că stăm la o țuică împreună. Dânșii au programul lor militarizat, iar dacă ies în oraș, atunci ies prin Caracal, care este la șapte kilometri distanță, iar acolo se pot relaxa, pot ieși la o bere. Noi suntem o comună ca oricare alta din România“, a spus zâmbind edilul-șef al localităţii. Ion Aliman a povestit cum localnicii din Deveselu au fost instruiți în urmă cu mulți ani despre ceea ce înseamnă o bază militară pe teritoriul comunei, având în vedere că „scutul antirachetă a fost amplasat într-o veche bază militară, construită de ruși între anii 1953 și 1955. Și eu am crescut în zgomotul avioanelor MIG 21, când aveau ore de zbor. De aceea spun că localnicii sunt obișnuiți și cu militarii, și cu zgomotul avioanelor. Noi ne facem treaba aici, ne ocupăm de munca la câmp și de alte activități, iar dânșii își fac treaba dincolo (la baza militară – n.r.)“.

„Putin poate trimite bomba colea, dar nu ajunge că o interceptează ăștia“

Localnicii din Deveselu spun că li s-a schimbat în bine viața în comună de când a început reconstrucția bazei militare pentru americani. „Pentru mine e extraordinar că au venit americanii la Deveselu. Eu folosesc apa de două luni și așteptăm să folosim și canalul. Mie mi se pare un lucru bun. Dacă ați trecut pe lângă școală să o vedeți, dacă ați văzut grădinița și asfaltul de pe drumuri… Așteptăm să vină și gazele, că am înțeles că e proiectul gata, bătut în cuie, și să scăpăm și noi de buteliile astea“, a spus Gigel Ciucă, localnic din Deveselu, fost militar în baza românească din comună.
Cu mâinile murdare de must, tanti Vergica se întorcea de la cules de vie, de la o vecină. „Să știi că ni s-a mai schimbat viața de când au venit americanii. Ni s-a făcut frumos pe acolo, pe linia principală, pe aici ni s-a făcut asfalt și ne-a scos din mizerie și așa că suntem mulțumiți cu ce s-a făcut. Eu am văzut odată militari americani în comună, că soră-mea șade acolo lângă grădiniță și m-am dus și i-am văzut. Acum eu cred că la tineretul ăsta le plac americanii, cum să nu le placă? Depinde care dintre ei sunt liberi pentru fetele noastre care sunt libere“, a spus râzând tanti Vergica Ene, în vârstă de 78 de ani.
Alți locuitori din comună își închipuie cum ar reacționa scutul antirachetă, în cazul unui eventual atac aerian deasupra României. „Păi ce să se întâmple? Numai Putin poate să ne trimită bomba colea, cum ne-a promis. Dar nu ajunge aici că o interceptează ăștia, americanii, dincolo de București și nu ajunge aici“, a spus Vasile Geantă, din cartierul Aviatorilor, fost pilot la unitatea militară din Deveselu.

Baza de la Deveselu ar putea fi inaugurată luna aceasta

În urmă cu două luni, ofițerul comandant al forțelor americane din baza de la Deveselu, William Garren, preciza, la Caracal, că lucrările la amplasarea scutului antirachetă de la Deveselu se vor încheia înainte de termenul stabilit și vor fi gata în jurul datei de 10 octombrie 2015. Primarul din Deveselu, Ion Aliman, a precizat, zilele trecute, că nu știe exact stadiul lucrărilor, dar știe că „în luna octombrie se așteaptă inaugurarea scutului antirachetă de la Deveselu, deci, implicit, și finalizarea lucrărilor“.
După darea în folosință a scutului antirachetă, primarul din Deveselu speră să se creeze câteva locuri de muncă pentru locuitorii comunei în acea bază militară, pentru lucrări de curățenie și de mentenanță a scutului. El speră să fie electricieni, magazioneri, motostivuitori, șoferi de camion, șoferi de microbuze, personal care să îngrijească gazonul etc. Locurile de muncă ar putea fi create pe societatea de prestări servicii a Consiliului Local Deveselu, care a finalizat chiar zilele trecute o lucrare în baza militară, lucrare de racordare a bazei americane la stația de epurare a comunei Deveselu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS