7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLocalnicii din Motru nu vor căldură şi rămân şi fără apă caldă

Localnicii din Motru nu vor căldură şi rămân şi fără apă caldă

motru blocuri 003

Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă (UATAA) din Motru nu a primit cereri pentru a furniza căldură nici măcar din partea unităţilor de învăţământ sau a instituţiilor publice. În anii trecuţi, căldura era furnizată în mod normal începând cu data de 1 noiembrie, însă la instituţiile de învăţământ şi la instituţiile publice era furnizată mai devreme. În ciuda temperaturilor scăzute din prezent, nici o şcoală nu a solicitat furnizarea de agent termic, şi nici o asociaţie de proprietari. UATAA Motru poate asigura cu actualele instalaţii agent termic pentru o treime din municipiu, însă pentru a furniza căldură în tot oraşul este necesară trecerea la instalaţiile folosite în sezonul de iarnă. Eugen Corcotă, directorul UATAA Motru, a declarat că începând din data de 18 octombrie, societatea pe care o conduce va sista furnizarea apei calde în tot oraşul pentru a se face trecerea la instalaţiile folosite în perioada de iarnă.

Rămân fără apă caldă până pe 28 octombrie

Municipiul Motru este singura localitate din judeţul Gorj unde se mai furnizează agent termic şi căldură în regim centralizat. Eugen Corcotă a mai spus că este obligatorie sistatea apei calde pentru a se putea face probe la instalaţii, în vederea furnizării agentului termic, începând cu data de 28 octombrie: „Până acum nu am primit solicitări de la unităţile de învăţământ. Nu ştiu cum se descurcă, mai ales grădiniţele. Toată lumea vrea agent termic de la 1 noiembrie. Aşa a fost furnizat şi în anii trecuţi, dar noi aveam posibilitatea de a furniza cărdură şi cu actualele instalaţii. Dată fiind starea de fapt, o să sistăm apa caldă din 18 octombrie şi vom face trecerea pe instalaţiile de iarnă, prin care producem şi curent electric în cogenerare. Acesta este sistemul pe care îl folosim. Puteam să le dăm căldură măcar şcolilor, dar nu au dorit. Ştiu că acum au propriile bugete şi cred că îşi fac nişte calcule. Nu ştiu care e explicaţia. Din 28 octombrie, cu o marjă de eroare de 24 de ore, vor furniza şi agent termic, şi apă caldă în tot oraşul“, a declarat Eugen Corcotă.

Au datorii de 22 de milioane de lei

O explicaţie a faptului că motrenii nu vor căldură mai devreme are legătură cu datoriile uriaşe către UATAA Motru. Acestea se ridică la peste 22 de milioane de lei. Pentru a putea recupera o parte din banii pe care cele 17 asociaţii de proprietari, totalizând 6.000 de apartamente, le datorează UATAA, furnizorul a apelat la instanţa de judecată. În prezent, sunt procese cu zece asociaţii de proprietari şi în anumite cazuri s-a ajuns în faza executărilor silite. Sumele recuperate sunt însă foarte mici, iar procesele sunt de durată. La rândul ei, UATAA Motru aşteaptă intrarea în insolvenţă la cererea furnizorului de cărbune Complexul Energetic Oltenia (CEO). Datoria UATAA către CEO se ridică la 15 milioane de lei, din care zece milioane reprezintă contravaloarea lignitului şi diferenţa penalităţii. „Am încercat să oprim intrarea în insolvenţă, dar instanţa nu a fost de acord, iar acum urmează numirea unui administrator judiciar. De un an nu am mai înregistrat nici un fel de datorii. Noi am plăti cele 15 milioane, dar nu încasăm de la asociaţii. În insolvenţă măcar vom scăpa de penalităţi. Anual avem nevoie în total de 70.000 de tone de cărbune de la CEO, din care 60.000 le folosim în sezonul de iarnă. Am obţinut 7.500 de tone de cărbune prin tichetele valorice de cărbune de la locatarii care lucrează la CEO, aproape 750 de persoane. Li se scad 508 lei din datoriile la UATAA“, a mai spus directorul UATAA Motru. Trebuie precizat că în acest sezon de iarnă preţul la gicacalorie va fi de 160 de lei. Suma a fost stabilită încă de anul trecut, prin hotărâre de consiliu local.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS