10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCreştinii ortodocşi o prăznuiesc astăzi pe Sfânta Parascheva

Creştinii ortodocşi o prăznuiesc astăzi pe Sfânta Parascheva

Creştinii ortodocşi o prăznuiesc astăzi pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Zeci de mii de credincioşi au trecut, începând din 10 octombrie, pe la moaştele Sfintei, scoase în faţă Catedralei Mitropolitane din Iaşi, iar alte câteva mii sunt încă la rând.

Cuvioasă Parascheva a ajuns la sfinţenie în numai 27 de ani

Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, pe ţărmul Marii Marmara, în apropiere de Constantinopol (azi Istanbul).

Se spune că pe când avea 10 ani, Cuvioasă Parascheva a auzit într-o biserica cuvintele Mântuitorului: „Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34). Aceste cuvinte o determina să-şi dăruiască hainele sale săracilor. A murit foarte tânăra, în jurul vârstei de 27 de ani, fără că nimeni să ştie de sfinţenia ei. S-a întâmplat, însă după ani mulţi, că aproape de ea să fie îngropat un marinar, iar în felul acesta, să-i fie descoperite sfintele moaşte neputrezite. De atunci, moaştele Cuvioasei Parascheva au făcut un veritabil pelerinaj prin toţi Balcanii, oprindu-se, în cele din urmă, în Moldova, în anul 1641, când domnitorul Vasile Lupu le-a adus la Iaşi. De atunci, Cuvioasă Parascheva se află în România şi a dat naştere uneia dintre cele mai importante pelerinaje din întreagă Europa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS