15.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateConcentraţia de CO2 din atmosfera terestră a depăşit un prag istoric

Concentraţia de CO2 din atmosfera terestră a depăşit un prag istoric

(Foto: earthyreport.com)
(Foto: earthyreport.com)

Concentraţia de CO2 din atmosfera terestră a depăşit în luna martie 2015, pentru prima dată în epoca postindustrială, valoarea medie lunară de 400 părţi per milion (ppm), confirmând previziunile specialiştilor în privinţa dereglării climei şi a ameninţărilor la adresa biodiversităţii.

Potrivit portalului slate.fr, citat de Mediafax.ro, cu doar câteva luni înainte de întâlnirea marilor lideri politici ai lumii, care vor participa la un summit despre evoluţia climei, la Paris, la sfârşitul acestui an, Agenţia americană de observări oceanice şi atmosferice (National Oceanic and Atmospheric Administration/ NOAA) a dat publicităţii o cifră îngrijorătoare, deşi previzibilă. Concentraţia lunară de CO2 din atmosferă a depăşit în martie 2015, pentru prima dată în epoca postindustrială, concentraţia de 400 părţi per milion (ppm) la nivel global.

O astfel de cifră a fost deja măsurată de acelaşi centru de cercetări ştiinţifice în urmă cu doi ani, însă era vorba de o valoare punctuală şi locală, detectată în Hawaii, pe 9 mai 2013. Noua măsurătoare corespunde însă unei medii lunare mondiale (400,83 ppm – în martie 2015).

În februarie 2015, comunitatea internaţională s-a liniştit într-o anumită măsură, aflând că emisiile de CO2 au stagnat în 2014, fapt care nu se mai întâmplase în ultimii 40 de ani, cu excepţia perioadelor de recesiune economică. Cifra anunţată de NOAA nu reprezintă un maxim şi nici un recul, explică jurnaliştii de la Slate.com, ci reflectă o cursă accelerată a fenomenului de încălzire globală.

Până la revoluţia industrială, concentraţia de CO2 din atmosfera terestră nu a depăşit valoarea de 300 ppm într-un interval de timp de cel puţin 800.000 de ani.

Conferinţa Organizaţiei Naţiunilor Unite despre modificarea climei va avea loc în luna decembrie la Paris şi are obiectivul de a implementa o serie de reglementări cu scopul de a limita încălzirea climei la cel mult 2°C în raport cu epoca pre-industrială. Rezultatele summiturilor precedente sunt însă puţin încurajatoare în privinţa rezoluţiilor care vor fi adoptate în capitala Franţei la acea conferinţă mondială.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS