5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreşedintele Iohannis, mesaj de ultimă oră după cutemurul din Nepal

Preşedintele Iohannis, mesaj de ultimă oră după cutemurul din Nepal

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj referitor la situaţia extrem de gravă din Nepal, ca urmare a cutremurelor devastatoare. Bilanţul seismului violent de sâmbătă a depăşit 2.000 de victime. „Îmi exprim compasiunea şi solidaritatea faţă de persoanele afectate de cutremurul din Nepal. În aceste momente de adâncă tristeţe, transmit sincere condoleanţe familiilor îndurerate. România se alătură statelor lumii care şi-au exprimat solidaritatea faţă de autorităţile din Nepal şi din celelalte ţări afectate”, se arată în mesajul preşedintelui Klaus Iohannis, transmis de Administraţia Prezidenţială.

Bilanţul devastatorului seism de sâmbătă din Nepal a depăşit 2.000 de morţi. Cel puţin 700 sunt doar în capitala Kathmandu, în timp ce 17 oameni şi-au pierdut viaţa pe crestele Everestului din cauza unei avalanşe de proporţii.

Cei 19 români despre care ministerul Afacerilor Externe are informaţii că s-ar afla în Nepal au supravieţuit cutremurului. Dar calvarul este departe de a se fi încheiat. O replică puternică cu magnitudinea de 6,7 s-a produs, duminică dimineaţă, şi ar putea agrava situaţia şi aşa dezastruoasă din Nepal.

Prioritatea autorităţilor nepaleze este acum să ajungă la toţi cei sinistraţi. Din populaţia de aproape 28 de milioane, cel puţin şase milioane de locuitori au fost afectaţi de mişcarea telurică ce a cutremurat întreaga regiune. Este o luptă contracronometru pentru recuperarea supravieţuitorilor în condiţiile în care sute de clădiri s-au năruit, iar sub dărâmături nu este exclus să mai existe oameni în viaţă.

China a trimis deja o echipă de salvatori pentru a contribui la căutări, în timp ce Statele Unite, Uniunea Europeană, India şi Pakistan au promis ajutoare financiare pentru a contribui la procesul de reconstrucţie.

Situaţia este dramatică şi pe Everest, acolo unde seismul a provocat o avalanşă fără precedent. Tabăra de la bază şi cele intermediare au fost parţial distruse şi se intervine cu elicoptere pentru salvarea răniţilor. Printre cei care contribuie la aceste operaţiuni de salvare este şi alpinistul român Alex Găvan. În mesajele postate pe Twitter, el povesteşte despre dezastrul de pe munte şi nevoia urgentă de ajutor. Printre cei care şi-au pierdut viaţa pe cel mai înalt vârf al planetei se numără şi un director din cadrul companiei Google.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS