10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePaştele, sărbătoarea bucuriei şi a tradiţiilor din jurul veştii că Hristos a înviat

Paştele, sărbătoarea bucuriei şi a tradiţiilor din jurul veştii că Hristos a înviat

(Foto: adevarul.ro)
(Foto: adevarul.ro)

Paştele, sărbătoarea creştină care cheamă oamenii să ia Lumina Sfântă, aduce bucuria unică a Învierii Mântuitorului, dar şi ritualuri şi tradiţii religioase. Numele sărbătorii derivă din cuvântul ebraic „pesah”, care înseamnă „trecere” şi vine din termenul egiptean cu acelaşi înţeles „paseh”.

Potrivit unui articol publicat de Mediafax, sărbătoarea Paştelui este considerată a fi una a bucuriei date de vestea Învierii. O veste care, până la Înălţarea Domnului, respectiv timp de 40 de zile, se regăseşte în salutul „Hristos a înviat!”, la care se răspunde cu „Adevărat a înviat!”.

De Paşte, spun preoţii, nimeni nu trebuie să fie trist, nimeni nu trebuie să plângă, bucuria fiind sentimentul predominant în zilele de Paşte.

În bisericile ortodoxe, slujba de Înviere începe în jurul orei 23:00, în interiorul locaşurilor de cult. Învierea Mântuitorului nu este însă proclamată în interiorul bisericii, ci în afara acesteia, pentru că, spun preoţii, ea priveşte pe toţi oamenii. La miezul nopţii, preotul iese din biserică şi cheamă credincioşii cu îndemnul „Veniţi de luaţi Lumină!”. Lumina este dusă şi la mormintele celor dragi, credincioşii ducând la cimitir şi bucate pe care le dau de pomană celor sărmani.

Duminică, în prima zi de Paşte, spre prânz, credincioşii sunt aşteptaţi la biserică pentru slujba cunoscută ca „A doua Înviere”, la care sunt citite, în 12 limbi, versetele 19-25 din capitolul XX al Evangheliei după Ioan.

Săptămâna de după Înviere se numeşte Săptămâna Luminată, în care nu se mai posteşte. Conform tradiţiei, în Sâmbăta Mare şi în zilele de Paşte (duminică, luni şi marţi), nu se spală rufe, acest obicei fiind menţinut în unele locuri până în joia din Săptămâna Luminată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS