5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePersonalitatea săptămânii: Gheorghe Șincai

Personalitatea săptămânii: Gheorghe Șincai

Gheorghe_Sincai_-_Foto01

Gheorghe Șincai s-a născut pe 28 februarie 1754, la Râciu de Câmpie, azi Șincai, în actualul județ Mureș. A studiat în limba maghiară în Colegiul Reformat din Târgu Mureș, apoi la Cluj, Bistrița, Blaj, Viena și la Colegiul Urban Pontifical „De Propaganda Fide“ de la Roma, în ultimele două orașe împreună cu Samuel Micu, nepotul episcopului Inocențiu Micu-Klein. Ca director al învățământului greco-catolic din Transilvania a adus o contribuție fundamentală în acțiunea de răspândire a culturii în mediul rural. A elaborat alături de Samuel Micu prima gramatică tipărită a limbii române: „Elementa linguae daco-romanae sive valachicae“ (Viena, 1780).
S-a dovedit un poliglot, însușindu-și temeinic: greaca, latina, maghiara, germana, italiana și franceza. Informația și cultura i-au permis ocuparea funcției de bibliotecar al Colegiului „De Propaganda Fide“ din Roma, având permisiunea de a cerceta orice fel de documente. În Italia, precum și în Ungaria și la Viena, pe atunci capitala Sfântului Imperiu Roman, a cercetat bibliotecile, copiind și transcriind cu exactitate orice referire la istoria românilor.
A depus o muncă asiduă de luminare a maselor, dedicându-se carierei didactice și contribuind la întemeierea unui număr impresionant de școli confesionale greco-catolice (în număr de peste 300). În anul 1784, a fost numit director general al școlilor românești unite din întreaga Transilvanie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS