10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUcraina: Convorbirile de la Kiev Poroşenko- Hollande - Merkel dau speranţe într-o încetare a focului

Ucraina: Convorbirile de la Kiev Poroşenko- Hollande – Merkel dau speranţe într-o încetare a focului

Aşa cum se ştie din cele mai recente declaraţii ale lor, Franços Hollande şi Angela Merkel resping categoric ipotezadiscutată la Washington – a livrării de arme trupelor guvernamentale ucrainene, chiar dacă acestea trebuie facă faţă unor atacuri distrugătoare lansate de separatiştii pro-ruşi dotaţi cu armament greu, modern şi în mari cantităţi de proveninţă rusă.

Angela Merkel şi François Hollande s-au aflat joi după amiază la Kiev, într-un demers diplomatic urgent pentru a discuta cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko o nouă propunere de reglementare a conflictului din estul Ucrainei care continuă facă zilnic morţi şi răniţi inclusiv în rândul populaţiei civile. Numărul victimelor acestui „adevărat război” cum l-a numit François Hollande în conferinţa de presă de joi dimineaţă, a depăşit 5.300 de victime în cele nouă luni de conflict, plus peste un milion de refugiaţi din estul Ucrainei spre zonele neafectate de atacurile separatiştilor pro-ruşi. De la Kiev, Hollande şi Merkel merg astăzi la Moscova, pentru a purta negocieri şi cu Vladimir Putin, în încercarea de a se găsi o soluţie de încetarea focului în estul Ucrainei şi a preveni, astfel deraparea acestui conflict deocamdată local într-un conflict deschis între Rusia şi Ucraina. Convorbirile de la Kiev” ne dau speranţe într-o încetare a focului”, a declarat joi seară, printr-un comunicat de presă, preşedinţia ucraineană. Din surse apropiate preşedinţiei ucrainene s-a aflat cei trei oficiali au discutat o soluţie având la baăa respectarea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi înlocuirea acordurilor de încetare a focului semnate în septembrie trecut la Minsk – devenit caduc în urmă reluării luptelor în ultimele săptămâni – cu un alt acord adaptat la realităţile din acest moment. Aşa cum se ştie din cele mai recente declaraţii ale lor, liderii Franţei şi Germaniei resping categoric ipotezadiscutată la Washington – a livrării de arme trupelor guvernamentale ucrainene, în condiţiile în care acestea trebuie facă faţă unor atacuri distrugătoare lansate de separatiştii pro-ruşi dotaţi cu armament greu, modern şi în mari cantităţi de proveninţă rusă.
Rămâne de văzut dacă textul acordului de încetare a focului ce va fi pus la punct şi cu consimţământul lui Putin, la finele acestei „navete diplomatice”,va fi pus în aplicare în mod sincer de către toate părţile implicate în conflict. Pentru , de la declanşarea lui, numeroase acorduri de încetare a focului au mai fost semnate, dar au fost încălcate la doar câteva zile de la intrarea lor în vigoare. Din informaţii de la Moscova s-a aflat Vladimir Putin ar putea cere o „neutralizare” a regiunilor Doneţk şi Lugansk, puse sub patronaj rusesc, după modelul Abhaziei sau al Transnistriei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS