Traian Basescu își prezintă astăzi bilanțul celor două mandate de președintePreşedintele Traian Băsescu va susţine azi, la ora 18:00, la Palatul Cotroceni, o conferinţă de presă la care sunt invitaţi să participe atât jurnalişti din presă centrală, cât şi din cea locală, transmite Hotnews. Preşedintele Traian Băsescu a declarat în luna august că îşi va prezenţa bilanţul celor două mandate după terminarea celui actual. Băsescu este primul preşedinte de după 1989 care a avut două mandate succesive.

Traian Băsescu îşi încheie duminică, 21 decembrie, cel de-al doilea mandat de şef al statului, preşedintele ales Klaus Iohannis urmând să depună jurământul duminică. După ce a fost ministru al Transporturilor, primar al Capitalei şi preşedinte de partid, în 2004 Traian Băsescu a candidat pentru prima oară la alegerile prezidenţiale, în contextul retragerii lui Theodor Stolojan, care invocase motive de sănătate. În urmă celui de-al doilea tur de scrutin, Băsescu a câştigat alegerile pentru prima funcţie în stat în faţă lui Adrian Năstase. În timpul primului sau mandat prezidenţial, România a aderat la UE, în 2007. De asemenea, în 2006, şeful statului a prezentat, în faţă Camerelor reunite ale Parlamentului, raportul Comisiei prezidenţiale pentru analiză dictaturii comuniste din România, conduse şi coordonate de istoricul şi politologul Vladimir Tismăneanu.

În 2007, cel de-al treilea preşedinte al României de după 1989 a fost suspendat din funcţie de către Parlament. Pe fondul scandalului “bileţelului roz”, la iniţiativa PSD, Parlamentul l-a suspendat pe preşedintele Traian Băsescu, însă rezultatul referendumului l-a reconfirmat în funcţie. El a încercat să introducă votul uninominal, însă referendumul organizat în acest sens nu a fost valabil din cauza numărului mic de votanţi care s-au prezentat la urne.

Tot în primul mandat, preşedintele Băsescu a semnat decretul pentru organizarea referendumului de trecere de la sistemul parlamentar bicameral la cel unicameral în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Conform rezultatelor finale ale referendumului, 77,78% dintre alegători s-au pronunţat în favoarea Parlamentului unicameral, iar 88,84% au votat pentru reducerea numărului de parlamentari, prezenţa fiind de 50,95%, referendumul fiind astfel validat.


În 2009, Traian Băsescu, susţinut de PDL, şi-a depus din nou candidatura la Preşedinţie. El a câştigat alegerile prezidenţiale, în urmă celui de-al doilea tur de scrutin, în faţă lui Mircea Geoană. În cadrul ceremoniei de validare de la CCR, Traian Băsescu declara că obiectivul sau principal este că fiecare român să simtă că preşedintele este şi al lui, indiferent cum a votat la alegeri.

În 2011, şeful statului a trimis Consiliului Legislativ un proiect de revizuire a Constituţiei, care a avut la baza proiectul Guvernului Boc. El susţinea că angajarea răspunderii Executivului în faţă Parlamentului să se poate realiza doar o singură dată pe sesiune, exceptând legea de buget şi a asigurărilor sociale. În viziunea preşedintelui Traian Băsescu, “urmărirea, percheziţia, reţinerea, arestarea sau trimiterea în judecată penală a parlamentarilor, pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, se poate face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, eliminând prevederea din actuală Constituţie şi păstrată în varianta de revizuire a Guvernului Boc, conform căreia parlamentarii “nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei.

Şi în cel de-al doilea mandat Traian Băsescu a fost suspendat de Parlament, la iniţiativa USL, care invoca faptul că acesta “i s-a substituit lui Emil Boc nu doar că prim-ministru, ci şi că preşedinte al PDL”. După referendumul din 2012, care nu a fost validat tot din cauza prezenţei alegătorilor, Băsescu a rămas şef al statului.Comenteaza acum

Alte stiri

4 februarie 2019

PSD Gorj va avea o nouă conducere până cel târziu 15 martie

Pesediştii gorjeni au la dispoziţie mai puţin de o lună şi jumătate să îşi aleagă noua conducere. Comitetul Executiv Naţional al PSD a stabilit duminică organizarea de alegeri în 13 filiale conduse de preşedinţi interimari. Este cazul filialei ...

Sumarul ediției de sâmbătă, 20 decembrie 2014

Actualitate

» Traian Basescu își prezintă astăzi bilanțul celor două mandate de președinte
» Proprietarul dronei care a filmat accidentul elicopterului SMURD: M-am dus cu drona fix deasupra cozii elicopterului și se vede clar cum cineva încerca să supraviețuiască
» Cutremur de 3,1 grade în Vrancea
» Ambra continuă lupta cu viața
» Cartea de weekend: Volume dedicate lui Ştefan Petică Editura AIUS 2014
» Artist plastic handmade, Caminescu Miruca: Lucrez cum porunceşte sufletul
» Crăciunul interbelic

Local

» Olt: Trei persoane au fost rănite într-un accident rutier, pe DN 65
» Mehedinți: 40 de familii au primit daruri de Crăciun de la ISU „Drobeta” și Crucea Roșie
» Baronul Duicu rămâne în arest la domiciliu
» Şi-a ucis soția și apoi a încercat să se omoare

Dolj

» Dottoressa Olguţa?
» ABA Jiu, bilanț pe 2014 și proiecte pentru 2015
» Aproape 800 de cazuri de pneumonie într-o săptămână
» Sile Drăgușin, zece ani de pușcărie
» Condamnat după ce a înşelat zeci de persoane
» Rectificare de 3,65 de milioane de lei pentru drepturi salariale
» Doljul are 26.316 şomeri
» CAO despre străzile din Romanești: Și vremea e de vină

Gorj

» Alaiul obiceiurilor de iarnă a poposit în Târgu Jiu
» Două ambulanţe noi la SJA
» A fost inaugurat noul sediu al AJOFM
» Minerii şi energeticienii au luat vacanţă

Sport

» Baschet (m): Craiova – Steaua, scor 83-99, în Liga Naţională
» Fotbal – CJA Dolj şi-a premiat superlativele
» Volei: Echipa masculină SCM-U Craiova a încheiat turul cu victorie, fetele au pierdut cu Bacăul
» Box – Jo Jo Dan l-a învins pe Kevin Bizier într-un meci disputat la Quebec
» Moș Crăciun a fost Pro Junior(i)
» Reprezentanții CSU, atenți cu copiii de la DGASPC Dolj
» Dați cu plușuri în steliști!
» Voleibalistele înfruntă campioana
» Moş Crăciun „alb-albastru“, in acțiune
» A lăsat fotbalul pentru box și a luat medalie de aur

Magazin

» Bancul zilei
» Obiceiuri ciudate de Crăciun din lumea întreagă
» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită!

Top