6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUE a cheltuit în mod eronat circa șapte miliarde de euro în 2013

UE a cheltuit în mod eronat circa șapte miliarde de euro în 2013

Uniunea Europeană a cheltuit în mod eronat aproape șapte miliarde de euro din bugetul de cheltuieli aferent anului trecut, potrivit raportului anual al Curții Europene de Conturi, transmite AFP. Cu toate acestea, Curtea estimează că rata totală de eroare pentru plățile efectuate în 2013 a coborât la 4,7% din bugetul comunitar pentru anul respectiv, în valoare de 148,5 miliarde de euro, de la nivelul de 4,8% preconizat pentru exercițiul 2012. Domeniile cele mai expuse la erori de cheltuieli, în 2013, au fost politica regională, cu o rată de eroare de 6,9%, și dezvoltarea rurală, cu o rată de eroare de 6,7%.
„De acum încolo, trebuie să existe un control și un management mai atent al fondurilor UE“, a declarat președintele Curții Europene de Conturi, Vitor Caldeira.
„În cazul în care cetățenii Uniunii Europene nu au percepția clară a valorii adăugate a cheltuielilor UE, nu ne vom bucura de încrederea lor“, a adăugat Caldeira. Pe de altă parte, Curtea a salutat eforturile Comisiei Europene destinate corectării erorilor și recuperării fondurilor, apreciind că fără aceste acțiuni rata totală de eroare ar fi fost de 6,2% din totalul cheltuielilor, în loc de 4,7%. Acest raport vine într-un moment în care Bruxellesul se confruntă cu presiuni crescute din partea statelor membre pentru a restrânge cheltuielile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS