21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInstitutul de Urologie din Cluj Napoca a reluat operaţiile de transplant pancreatic

Institutul de Urologie din Cluj Napoca a reluat operaţiile de transplant pancreatic

Transplantul de pancreas a fost reluat la Cluj, după o pauză de mai bine de șapte ani, informează b1.ro. Intervenţia este extrem de dificilă şi presupune costuri de trei ori mai mari decât în cazul unui transplant renal, însă numărul de cereri este în creştere. Acesta a fost motivul pentru care specialiştii în domeniul transplantului au decis să reia acest tip de operaţii. Anul acesta s-au efectuat şase transplanturi de pancreas, toate la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj Napoca.

În străinătate o astfel de intervenţie, care în România este acoperită de asigurarea de stat, costă până la 150.000 de euro. Se ajunge la o astfel de sumă pentru că pacientul are nevoie de o lungă perioadă de timp pentru recuperare. Ceea ce alte spitale din lume fac pe bani foarte mulţi, în Romania, la Cluj, se face prin voinţa şi dorinţa medicilor de a salva cât mai multe vieţi. „Suntem practic singurul centru din țară care se ocupă cu acest lucru și se ocupă cu acest lucru pentru că există o presiune de cereri din partea pacienților noștri. Facem transplant pancreatic pentru că există pacienți care n-au altă alternativă”, a declarat profesorul Mihai Lucan.

În prezent, peste 60 de pacienți figurează în așteptare pentru un transplant de pancreas la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS