16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateExpoziţia de carte „25 Octombrie – Ziua Armatei Române“ la Biblioteca „Aman“

Expoziţia de carte „25 Octombrie – Ziua Armatei Române“ la Biblioteca „Aman“

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ vă invită luni, 27 octombrie 2014, la expoziţia de carte „25 Octombrie – Ziua Armatei Române“ ce va avea loc în Salonul Expoziţional al bibliotecii.
Sărbătorirea Zilei Armatei în lume s-a instituit, în mod diferenţiat, de la o ţară la alta, după Primul Război Mondial, cu scopul de a oferi societăţii civile posibilitatea evocării faptelor de arme sau evenimentelor hotărâtoare din viaţa fiecărei oştiri. De regulă, aceste zile au fost stabilite în corelaţie cu momentele semnificative din istoria modernă şi contemporană a fiecărei ţări.
Ziua Forțelor Armate Române a fost sărbătorită pentru prima dată pe 2 octombrie 1951, iar din anul 1959 a fost stabilită ca zi aniversară ziua de 25 octombrie.
Devenită simbol al tuturor bătăliilor și eroilor neamului românesc, data de 25 octombrie a rămas întipărită în sufletele românilor ca zi în care țara își sărbătorește armata și pe cei care au fost în slujba ei.
Ziua Armatei este legată efectiv și afectiv de Transilvania (la 25 octombrie 1944, armata a eliberat de sub ocupaţia horthystă Transilvania de Nord), leagănul genezei și evoluției istorice a poporului român, de obiectivele și sentimentele Armatei Române, care au vizat întotdeauna îndeplinirea idealurilor naționale: unitate, independență, suveranitate, integritate teritorială.
Dintre lucrările expuse amintim: „Istoria militară a poporului român“ – București: Editura Militară (6 volume); Iorga, N. – „Războiul nostru în note zilnice“ – Craiova: Editura „Ramura“; „Armata română în al doilea război mondial (1941-1945)“: dicţionar enciclopedic .-Bucureşti: Editura Enciclopedică, 1999; „Istoria cavaleriei române“ – Bucureşti: Editura Academiei de Înalte Studii Militare, 1998; „Istoria armatei româneşti“ (vol.1) .- Vălenii de Munte: Editura Tipografiei „Neamul Românesc“, 1910; Pompeiu A. D. – „Calendarul de războiu al ostaşilor români 1919“-Bucureşti: Institutul de Arte Grafice C. Sfetea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS