11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLiceenii români pot studia gratuit în Marea Britanie

Liceenii români pot studia gratuit în Marea Britanie

651

Elevii de liceu pot studia gratuit timp de un an într-o şcoală independentă din Marea Britanie, prin intermediul programului de burse de studiu „HMC – Projects în Central and Eastern Europe”. Înscrierile pentru următoarea serie de elevi bursieri se fac până la data de 30 noiembrie 2014.
Programul de burse este oferit de Headmasters’ and Headmistress’ Conference, o asociaţie de şcoli independente din Marea Britanie, şi este administrat în România de Junior Achievement România.
Liceenii pot beneficia astfel de o experienţă internaţională de studiu în clasa a XI-a, având la dispoziţie o bursă ce acoperă taxa şcolară anuală, cazarea şi cheltuielile de masă. Timp de un an, tinerii se familiarizează atât cu limba engleză, cât şi cu sistemul boarding school, prin care elevii locuiesc şi studiază împreună.
„Am aplicat la această bursă pentru că am realizat că este o oportunitate care apare o singură dată în viaţă, una care poate deschide zeci de porţi către lumi necunoscute elevilor români. Şi aşa şi este”, spune Iulian Bold, bursier HMC în anul şcolar 2013-2014.
După un an de zile la Dollar Academy, în Scoţia, tânărul percepe cu maturitate modul în care experienţă internaţională îşi pune amprenta asupra personalităţii şi parcursului sau profesional:
„Am studiat cinci materii întreg anul şcolar – mi-a fost oferită şansa de a studia strict ceea ce îmi place şi ceea ce am considerat eu că îmi va fi de folos pentru anii ce vor veni; am trăit cea mai frumoasă lună din viaţa mea de până acum într-un program de voluntariat în Ecuador, trăiesc zilnic alături de persoane de pe toate continentele lumii – înţeleg diferitele culturi mult mai bine acum şi îmi va fi mult mai uşor să mă adaptez în anii ce urmează diferitelor naţionalităţi cu care mă voi întâlni; vorbesc limba engleză zilnic – mi s-au îmbunătăţit abilităţile de limba engleză considerabil, ajungând zi de zi mai aproape de nivelul unui vorbitor nativ”.
Pentru a se înscrie în programul de burse HMC, elevii români care vor să studieze în Marea Britanie trebuie să fie la liceu, la nivelul clasei a X-a, să nu fie deja înscrişi într-o şcoală din Marea Britanie, iar vârsta lor să se încadreze la 1 septembrie 2015 între 16 ani şi 17 ani şi 6 luni. De asemenea, venitul părinţilor pe anul 2014 nu trebuie să depăşească echivalentul în lei a 25.000 de lire (aproximativ 140.000 de lei).
Perioada de studii petrecută în Marea Britanie este recunoscută de Ministerul Educaţiei Naţionale. Parcurgerea unor examene de diferenţa va fi necesară în funcţie de materiile studiate în Marea Britanie. Găsiţi mai multe informaţii despre condiţiile şi modalitatea de înscriere pe website-ul programului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS