24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCNAS: Medicii de familie trebuie să-şi cumpere cititoare de carduri de sănătate

CNAS: Medicii de familie trebuie să-şi cumpere cititoare de carduri de sănătate

Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) a decis ca până la finalul acestei luni să emită un ordin care vizează obligativitatea validării serviciilor medicale cu ajutorul cardului de sănătate şi, deci, achiziţionarea cititoarelor de carduri, într-un termen de 30 de zile de la emiterea ordinului, de către toţi furnizorii din sistem.
Potrivit unui comunicat al CNAS, pentru ca acest sistem să funcţioneze fără sincope în momentul în care va deveni obligatoriu prin lege, este necesară o perioadă de testare, în care sa fie identificate şi rezolvate eventualele probleme care pot apărea la utilizarea cardului de sănătate la nivel naţional. De asemenea, perioada de testare va fi în acelaşi timp şi o perioadă de acomodare a asiguraţilor şi a furnizorilor de servicii medicale cu această soluţie informatică.
„Ne vom asigura că, în perioada de testare, toţi furnizorii de servicii medicale vor activa cardurile asiguraţilor şi vor valida prin intermediul lor serviciile medicale  pentru care pacienţii s-au prezentat la medic”, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.
Cititoarele de carduri postate pe site-ul CNAS sunt testate şi validate ca fiind compatibile cu soluţia informatică a cardului naţional. Aceste modele de cititoare, indiferent de preţurile lor, care variază între 5 şi 80 de euro, sunt funcţionale. Furnizorul poate alege oricare model de cititor din această  listă.
Doar asiguraţii cu vârsta peste 18 ani vor primi carduri de sănătate. Copiii sunt asiguraţi prin lege, aşadar vor beneficia ca şi până acum de serviciile medicale, fără să fie necesară prezentarea cardului personal sau al unuia dintre părinţi. În această categorie intră şi copiii instituţionalizaţi. De asemenea, serviciile medicale de urgenţă fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acordă atât persoanelor asigurate cât şi persoanelor neasigurate. La accesarea acestui tip de servicii nu este necesar ca pacientul să facă dovada calităţii de asigurat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS