10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum arată proiectul noului „Oblemenco“

Cum arată proiectul noului „Oblemenco“

Primele imagini cu arena de 55 de milioane de euro au fost prezentate ieri de arhitecți. „Oul“ lui Constantin Brâncuși este sursa de inspirație pentru noul proiect din Bănie. Stadionul cu o capacitate de 31.000 de locuri ar trebui să fie gata în vara anului 2016.

Vicepremierul Liviu Dragnea a prezentat ieri, la Craiova, detaliile tehnico-economice ale noului stadion „Ion Oblemenco“, care va fi construit în Bănie prin Compania Națională de Investiții (CNI). Investiția estimată la 55 de milioane de euro este finanțată în proporție de 90% din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), restul de 10% (5,5 milioane de euro) fiind acoperit de bugetul local. Capacitatea noului stadion va fi de aproape 31.000 de locuri, durata de execuție fiind estimată la 17 luni. Construcția va avea o înălțime maximă de 60 de metri (P+4) și o suprafață desfășurată de peste 40.000 mp. Terenul de joc va avea gazon natural cu sistem de încălzire pe timp de iarnă și fotosinteză artificială, sistem automat de irigare și drenare subterană, mobilier sportiv demontabil pentru meciuri de fotbal și rugbi, patru tuneluri de acces, nocturnă perimetrală și un heliport. Tribunele vor fi foarte aproape de teren, iar sub gradenele de beton armat vor fi prevăzute spații pentru sportivi, grupuri sanitare, puncte de prim ajutor, spații pentru presă, zonă de cazare sportivă cu 40 de camere și facilități pentru recuperarea sportivilor, spații pentru evenimente, spații pentru bază și administrație. Amenajările exterioare vor cuprinde spații verzi, căi de acces și parcări pentru public. Vor fi peste 1.200 de locuri pentru autoturisme și 74 de autocare în perimetrul stadionului și alte 2.000 de locuri pentru autoturisme și 80 pentru autocare puse la dispoziție de primărie pe o rază de doi kilometri.

Stadionul din Târgu Jiu va fi doar reabilitat

Câștigătorul concursului de soluții care a venit cu actualul concept este societatea bucureșteană Proiect București Building Solutions SRL, aceeași care a prezentat proiectul din 2013 inspirat de opera „Domnișoara Pogany“ de Constantin Brâncuși. Sculptorul oltean constituie sursă de inspirație și pentru actualul proiect. „Așa cum a reieșit din concursul de soluții și din discuțiile arhitecților, are o formă care pleacă de la forma oului lui Brâncuși. Cealaltă variantă era a unui stadion galactic, dar foarte scump și aproape imposibil de realizat“, a afirmat vicepremierul Liviu Dragnea. Acesta a spus că proiectarea și execuția noului „Ion Oblemenco“ vor fi scoase în curând la licitație. „Zilele următoare (6 octombrie) se întrunește comisia interministerială de avizare a indicatorilor tehnico-economici. După această comisie, indicatorii se aprobă prin hotărâre guvern (HG). Practic, discutăm de chestiune de zile. Imediat după publicarea HG în Monitorul Oficial, demarăm procedura de licitație pentru realizarea proiectării și execuției. Durata este de 17 luni. Proiectarea este estimată la două luni, restul fiind adaptarea la amplasament și execuția. Ne rugăm toți să nu aveți parte de contestații, pentru că această boală din România a afectat foarte mult dezvoltarea în ultimii ani“, a afirmat Dragnea. Vicepremierul susține că „Ion Oblemenco“ va fi stadionul Olteniei. „Acesta va fi stadionul Olteniei, pe care o să-l folosească toată lumea. Varianta Târgu Jiu nu pică, dar este un stadion mai mic. Noi aici vorbim de un stadion de 30.000 de locuri, adică de un stadion mare. La Târgu Jiu este vorba de o reabilitare a stadionului existent. Va fi un stadion mai mic, dar un stadion modern“, a mai spus Liviu Dragnea. Noul „Ion Oblemenco“ ar urma să fie dat în folosință în vara lui 2016, dacă termenele cu licitația și execuția nu vor fi depășite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS