12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBaronul Duicu, amânat de Curtea Supremă pentru 1 august

Baronul Duicu, amânat de Curtea Supremă pentru 1 august

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiției nu au reușit să ia ieri o hotărâre privind contestațiile depuse de preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean (CJ) Mehedinţi, Adrian Duicu, judecat pentru comiterea mai multor infracțiuni de corupție.
Luni, pe 28 iulie, procurorii DNA au anunțat că Adrian Duicu a fost trimis în judecată alături de nouă inculpați, printre care se numără fostul șef al IPJ Mehedinți, Ștefan Ponea, dar și președinta CAS Mehedinți, Elisabeta Rolea, și directoarea Spitalului de Urgență Mehedinți, Doina Burugă.
Printre acuzațiile aduse celor opt inculpați se numără cumpărarea de influență, darea și luarea de mită, traficul de influență, primirea de foloase necuvenite ori falsul în înscrisuri sub semnătură privată.
Pe scurt, baronul de Mehedinți este acuzat că şi-ar fi folosit influenţa pentru ca două terenuri din Orşova să ajungă la familia comisarului-șef Ştefan Ponea, în schimb şeful IPJ Mehedinţi urmând să-l scape pe Duicu de un proces cu Agenţia Naţională de Integritate. De asemenea, acelaşi Adrian Duicu şi-ar fi folosit influenţa pentru a-i obţine un post de conducere lui Ponea, dar și soției acestuia.
Alt inculpat din acest dosar, arestat preventiv pe 4 aprilie împreună cu Ponea și Duicu, Constantin Popescu, șeful PSD Orșova, este cel care ar fi influenţat cei 11 membri ai Consiliului Local Orşova pentru a da cele două terenuri familiei Ponea.
De asemenea, procurorii anticorupție au reținut că Duicu a făcut „afaceri“ asemănătoare cu conducerea CAS Mehedinți, cu cea a Spitalului de Urgență Mehedinți, în același dosar de corupție fiind deferiți justiției și avocatul Damian Stănoiu, Daniela Popescu, director executiv în cadrul CJ Mehedinți, o consilieră a CAS Mehedinți, dar și un realizator TV.
Înainte de a fi trimis în judecată, pe 10 iulie, Duicu a cerut Curții de Apel București înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu, iar patru zile mai târziu instanța i-a respins solicitarea.
Ulterior, pe 15 iulie, același inculpat a cerut înlocuirea arestului preventiv cu măsura controlului judiciar, însă și această solicitare i-a fost respinsă pe 23 iulie. Ambele hotărâri ale Curții de Apel București au fost contestate de inculpat la Curtea Supremă, instanța urmând să dea o soluție ieri în ceea ce privește cele două contestații. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, iar magistrații bucureșteni au amânat pentru 1 august luarea unei hotărâri în cazul inculpatului Adrian Duicu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS