5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateColivă pentru Transalpina

Colivă pentru Transalpina

\n

Zeci de reprezentanți ai unităţilor de cazare din staţiunea montană Rânca, alături de cei ai obştilor şi crescătorilor de animale din zonă, au protestat ieri în faţa Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri din localitate faţă de măsura Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale de a menţine închis DN 67C, Transalpina, în plin sezon turistic. La manifestare au fost prezenți şi membrii proaspăt înfiinţatei Asociaţii a Concesionarilor Corneşu Mare şi cei ai Administraţiei Parâng. Cu toţii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de închiderea celei mai înalte şosele din România, fapt ce blochează întreaga activitate din zonă. Protestatarii au adus o colivă şi o pâine asemănătoare celor care se fac la pomeni, pe care le-au împărţit în numele reprezentaţilor CNADNR şi a celor nouă parlamentari de Gorj care nu au făcut nimic pentru a rezolva situaţia.
În opinia participanţilor la manifestare, avalanşa de informaţii apărută, în ultima vreme, pe toate canalele mass-media, cu privire la sancţionarea cu amendă de până la 680 de lei şi puncte de penalizare a celor care se încumetă se tranziteze Transalpina, blochează atât activitatea hotelurilor şi pensiunilor din zonă, precum şi pe cea a crescătorilor de animale şi a obştilor, care nu îşi mai pot exploata proprietăţile.
„Nu trebuie să termine Iordache (patronul ROMSTRADE, care s-a ocupat de construcţia Transalpinei, firmă aflată în insolvenţă – n.r). Se poate circula foarte bine şi pe un drum aflat în lucru. Sunt sute de drumuri în România pe care se lucrează şi pe care se circulă. CNADNR poate monta parapete provizorii cum se procedează în alte cazuri. Însă nu se vrea acest lucru pentru că la mijloc sunt alte interese“, este de părere Gheorghe Deaconeasa, directorul Administraţiei Parâng.

Nici un accident
în trei ani

Operatorii de turism din Rânca se plâng că nimeni nu le ascultă păsurile şi că nimeni nu dezminte informaţiile cu privire la închiderea Transalpinei, fapt care le produce pierderi imense. Aceştia susţin că primesc mai multe telefoane pentru informaţii cu privire la blocarea drumului decât pentru rezervări şi că mulţi turişti şi-au anulat sejururile în zonă de teama amenzilor.
„Pe Transalpina s-a circulat la fel şi acum doi ani, şi acum un an fără probleme. S-a circulat şi când se turna asfaltul şi nimeni nu a vorbit nimic de amenzi. Să lase lucrurile aşa cum au fost. Să anunţe că este drum în lucru, că fiecare circulă pe răspunderea sa. Să se închidă doar noaptea şi când vizibilitatea este foarte mică din cauza ceţii. De ce se poate pe Transfăgărăşan şi nu se poate pe Transalpina? Aici, unde se zice că este drum nesigur, în trei ani nu a avut loc nici un accident. La mare, au murit șapte oameni într-o săptămână şi nimeni nu a pus problema să închidă plajele pentru că sunt nesigure“, a declarat Gabriel Buican, proprietarul unei pensiuni din Rânca.

Pensiune la preţ
de apartament

Patronii unităţilor de cazare din Rânca se plâng că, de teama amenzilor, turiştii evită să mai vină pe Transalpina, fapt ce duce la pierderi foarte mari. „Nu este vorba neapărat de noi, patronii. Este vorba de sutele de angajaţi care au familii de întreţinut, rate de plătit, unii chiar au probleme de sănătate. Dacă nu avem activitate, nu o să-i putem plăti. Aici, în Gorjul de sub munte, nu sunt alte activităţi decât turismul şi creşterea animalelor. Să le ofere statul locuri de muncă angajaţilor noştri, iar noi închidem şi plecăm acasă. Vom vedea noi cum ne vom descurca. În plus, e vorba şi de cei care au animale în zonă şi care nu pot aduce cele necesare acestora şi nu pot coborî să-şi ducă produsele spre comercializare. Câte vaci sau oi trebui să vândă acesta pentru a plăti amenda?“, a declarat Angelica Vintilescu, proprietara unui hotel din Rânca.
„Pierderile sunt foarte mari pentru toată lumea. Şi operatorii de turism, şi crescătorii de animale, şi obştile care nu pot să-şi exploateze suprafeţele forestiere din zonă. Pe nimeni nu interesează acest lucru. Ne gândim foarte serios să acţionăm CNADNR în judecată“, susţine Constantin Pănescu, preşedintele Asociaţiei Concesionarilor Corneşu Mare.
Reprezentaţii unităţilor de cazare din Rânca sunt de părere că la mijloc sunt alte interese prin care se doreşte uciderea turismului în Rânca. Dacă nu cu mult timp în urmă, Rânca era a doua cea mai tranzitată zonă turistică din România, în prezent, este pe ultimul loc. Acest lucru a dus la scăderea preţului cabanelor şi a pensiunilor din zonă, care pot fi cumpărate dotate complet la preţul unui apartament.

Panou montat
în timpul protestului

Chiar în timpul manifestaţiei de ieri, angajaţii Direcţiei Judeţene de Drumuri Gorj montau un panou cu „Drum închis“ la ieşirea din Rânca. La cererea reprezentanţilor Asociaţiei Concesionarilor Corneşu Mare şi cei ai Administraţiei Parâng de a li se prezenta un document de instalare, cei de la Drumuri nu au putut face acest lucru spunând că au primit dispoziţie de la directorul Tudor.

Miting de amploare
pe 10 iulie

La încheierea manifestaţiei de ieri, cei prezenţi au întocmit „Proclamaţia de la Rânca“ care va fi trimisă Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, primului-ministru, precum şi Ministerelor Turismului şi Transporturilor prin care se cere redeschiderea circulaţiei pe Transalpina şi o dezminţire a informaţiilor apărute în ultima vreme cu privire la amendarea celor care tranzitează DN 67C.
O adresă similară a fost trimisă în urmă cu două zile de către Asociaţia Concesionarilor Corneşu Mare împreună cu Obştile Cerbul, Banca Gilortul-Novaci şi Rădeiu, filiala Gorj a Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni şi Asociaţia Proprietarilor de Păduri Parângul.
În cazul în care cei în drept nu vor găsi o soluţie pentru redeschiderea Transalpinei, reprezentaţii hotelurilor şi pensiunilor, precum şi proprietarii de păduri şi păşuni din zonă intenţionează să organizeze pe 10 iulie o manifestaţie de amploare în speranţa că în acest fel se vor face auziţi.
Mihai Ștefan Tudor

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS