10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRobert Wilson - Doctor Honoris Causa al Universității din Craiova

Robert Wilson – Doctor Honoris Causa al Universității din Craiova

Regizorul și artistul vizual american Robert Wilson va primi joi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Craiova, în prezența Senatului Universității și a rectorului, prof. univ. dr. Dan Cladiu Dănișor.

Robert Wilson – pe care The New York Times l-a descris drept „o figură impozantă într-o lume a teatrului experimental și un explorator al utilizării timpului și spațiului pe scenă“ – este unul dintre cei mai importanți artiști vizuali și de teatru. Opera sa pentru scenă include în mod neconvențional o varietate largă de medii artistice cum ar fi dansul, mișcarea, lumina, sculptura, muzica și textul. Imaginile prezentate de acesta sunt frapante din punct de vedere estetic și încărcate emoțional, iar spectacolele sale au câștigat aprecierea publicului și criticilor din întreaga lume.
Robert Wilson, care montează pentru prima oară în România, alături de o echipă de colaboratori, va asigura regia scenică şi a luminilor pentru spectacolul „Rinocerii“, de Eugène Ionesco, reprezentaţie care va avea premiera pe 2 iulie pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu“.
Celebrul regizor american a declarat la conferința de presă susținută săptămâna trecută că lucrul cu actorii craioveni a însemnat o remarcabilă experiență și a apreciat excelența acestora. Este o experienţă unică pentru fiecare să construiască alături de un mare om de teatru un spectacol în care „perfecţiunea joacă rolul principal“.
Întreaga echipă a Naţionalului a avut, de altfel, de câştigat prin prezenţa Domniei sale în capitala Olteniei, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“, căci „cel mai mare premiu în teatru e să lucrezi cu Robert Wilson“, după cum ne mărturisea Minela Popa, make-up artist al Naţionalului craiovean, câștigătoare a Premiului Gopo în anul 2013 pentru machiajul din pelicula „Undeva la Palilula“.
„Munca mea este apropiată de munca secolului XIX sau de lumea filmelor mute. Charlie Chaplin sau Buster Keaton nu sunt deloc naturalişti. Totul e dans, totul e ritm. Uitaţi-vă la Keaton! Tot corpul gândeşte. El nu face aproape nimic cu faţa, dar corpul… Mintea este un muşchi. Dacă te mişti, e un fel de a simţi şi de a gândi. Nu e doar mental. E mai aproape de comportamentul animalelor. De exemplu, atunci când câinele se îndreaptă către o pasăre, tot corpul lui ascultă, coada, spatele, felul în care piciorul atinge pământul. Liliecii care zboară în lumina zilei nu pot vedea, sunt orbi. Văd prin auz. Aşa că, în această piesă, în mod ideal, actorul vede ascultând“, mărturisea Robert Wilson despre „Rinocerii“.
După premiera spectacolului din seara de 2 iulie, pe 3, respectiv 4 iulie vor avea loc încă două reprezentații, iar spectacolul va fi reluat în luna octombrie. Biletele se găsesc la agenția teatrului și în rețeaua Eventim.

Distincţii

Robert Wilson a fost onorat cu numeroase premii de excelență, printre care o nominalizare la Premiul Pulitzer, două Premii Ubu, Leul de Aur la Bienala de la Veneția și un Premiu Olivier. A fost ales în Academia Americană de Arte și Litere, iar Franța l-a numit Commandeur des Arts et des Lettres. Este fondator și Director Artistic al Watermill Center, un laborator al artelor spectacolului din Watermill, New York.
Robert Wilson a mai fost în câteva rânduri oaspete al României, iar la Craiova i s-au jucat două spectacole, în cadrul Festivalului Internațional Shakespeare: „Femeia mării“, de H. Ibsen, în 2008, și „Sonetele lui Shakespeare”, prezentat de „Berliner Ensemble“, Berlin, în 2012.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS