16.5 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFlacăra Speranței a fost aprinsă în Piața Mihai Viteazul

Flacăra Speranței a fost aprinsă în Piața Mihai Viteazul

\n

În această seară, în Piața Mihai Viteazul din Craiova a avut loc Ceremonia de deschidere a Jocurilor Naționale Special Olympics la care concurează 300 de copii și tineri cu dizabilități intelectuale din toată țara. Cu acest prilej, fost aprinsă Flacăra Speranței, echivalent al flăcării olimpice, o mişcare de susţinere a integrării prin sport a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale, a sportivilor cu IQ sub 70.

Performanţa sportivă nu este obiectivul major al Special Olympics, ci menţinerea şi revigorarea stării de sănătate a acestor persoane. La ediţia din acest an a Jocurilor Naţionale Special Olympics, care se desfăşoară la Craiova, iau parte 300 de sportivi din întreaga ţară, iar alți aproximatiov 300 de voluntari oferă sprijin participanților pe parcursul acestor zile. După ce timp de două zile, toți concurenții au fost evaluați medical de specialiști, de mâine vor participa la competiţii sportive precum atletism, bocce, badminton și înot. Flacăra Speranței a fost purtată de Theodor Matican, din Craiova, care în ciuda paraliziei sale cerebrale, a reuşit să devină un înotător, un schior şi un ciclist de succes, iar datorită sportului a reuşit performanţe deosebite şi la şcoală. Ultimele competiţii importante la care a participat sunt Cupa Mondială de Paraciclism, în oraşul Castiglione delle Pescaia (Italia), la care a obţinut primul loc la categoria juniori II, la proba de contratimp, şi Jocurile Mondiale de Înot de la Monaco. La manifestări au luat parte oficialități locale. Primarul Craiovei a preluat torța și a aprins flacără olimpică în fața delegaţiilor participante la competitive, rostind în același timp un mesaj de felicitare. 
Copiii și tinerii cu dizabilități intelectuale înscriși în competiția Jocurilor Naționale Special Olympics au avut parte de un spectacol oferit de elevii de la Liceul de Artă Marin Sorescu, dar și de cei de la Palatul Copiilor  din Craiova.
Mâine vor avea loc probele de atletism, bocce și badminton, iar luni probele de înot.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS