29 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFestivalul Naţional al peştelui începe la Târgu Jiu

Festivalul Naţional al peştelui începe la Târgu Jiu

Cel mai mare festival al peştelui din România, PESCIA, debutează la Târgu Jiu şi reprezintă un proiect cofinanţat prin Programul Operaţional pentru Pescuit 2007 – 2013 „Are balta pește“. Cel mai mare festival al peștelui din România se va desfășura pe parcursul a cinci ediții (trei zile/ediție), în perioada mai – octombrie, în cinci orașe diferite: Târgu Jiu (16 – 18 mai), Cluj-Napoca (20 – 22 iunie), Constanța (15 – 17 august), București (3 – 5 octombrie) și Iași (24 – 26 octombrie). Potrivit unui comunicat de presă, PESCIA se doreşte să fie locul în care pescarii amatori îşi vor da întâlnire cu operatori din sectorul creşterii şi comercializării peştelui, din domeniul pescuitului recreativ şi al turismului piscicol.

Organizat pe trei componente  

Pe parcursul fiecărei ediţii locale, Festivalul Naţional al peştelui – PESCIA –  va avea trei componente. Prima va viza organizarea unei expoziţii cu vânzare de peşte autohton şi de import şi produse obţinute din acesta, precum şi de accesorii necesare preparării peştelui (condimente, ustensile pentru gătirea lui, uleiuri din şi pentru peşte etc.). În cadrul expoziţie vor fi prezenți: producători şi procesatori de peşte şi produse din pește, magazine de desfacere, restaurante şi firme de catering care vor oferi game largi de mâncăruri preparate pe bază de peşte. A doua componentă va fi expoziţia dedicată pasionaților de pescuit și operatorilor care activează în industria piscicolă şi în cele conexe acesteia (proprietarii de ferme piscicole, producătorii de utilaje necesare acestora, producători, importatori şi distribuitori producători, importatori, retaileri din industria pescuitului sportiv, dar și proprietari de bălți, operatori din turismul piscicol). A treia componentă va viza demonstraţii, degustări şi conferinţe susţinute în faţa publicului de către bucătari profesionişti, respectiv nutriţionişti care vor da informaţii celor interesaţi despre beneficiile peştelui asupra sănătăţii noastre, despre cantităţile şi speciile pe care trebuie să le consume regulat copiii şi adulţii.

Conferinţe susţinute de specialişti în nutriţie

Prima ediţie din acest an a PESCIA se va desfăşura pe Insuliță şi va reuni producători, importatori şi distribuitori locali de peşte, preparate din peşte şi accesorii pentru prepararea şi gătitul peştelui, reprezentanţi ai fermelor piscicole şi ai bălţilor din localitate şi din judeţul Gorj şi operatori ai industriei respective (procesatori, magazine de desfacere, restaurante pescăreşti, producători de utilaje pentru procesarea peştelui). Intrarea la oricare dintre edițiile PESCIA 2014 va fi liberă.
Expozițiile din cadrul festivalului vor fi deschise vineri şi sâmbătă, între orele 10.00 – 18.00, iar duminică, între orele 10.00 – 16.00. „Pe lângă consumul de preparate şi mâncăruri de peşte, vizitatorii festivalului vor putea participa la numeroase demonstrații realizate de bucătari: de evaluare a prospeţimii peştelui, de tranșare a acestuia, demonstrații de condimentare şi gătit. Cei interesaţi de beneficiile consumului de pește vor putea participa la conferinţe susţinute, în fiecare oraş al evenimentului, de către medici specialişti în nutriţie, diabet şi endocrinologie. Amatorii de pescuit vor avea parte de lecţii scurte în standurile de profil, în care vor putea învăţa de la profesionişti tehnici de pescuit sportiv, cum se fac monturile şi nodurile, dar şi cum se folosesc corespunzător echipamentele destinate pescuitului. Principalul organizator al Festivalului este Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS