22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFCU Craiova, la capăt de drum

FCU Craiova, la capăt de drum

Procesul privind excluderea FCU Craiova din FRF în 2011 a fost tranşat de instanţa supremă. FRF şi-a anunţat victoria, Adrian Mititelu susţine că federaţia nu a câştigat nimic. Decizia a venit la o zi după ce justiţia a respins planul de reorganizare a FCU Craiova, trimiţând firma care administra clubul în faliment. S-a terminat cu FC Universitatea Craiova?

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a tranşat ieri disputa dintre Fotbal Club U Craiova şi FRF privind excluderea provizorie din federaţie a FC Universitatea Craiova în data de 20 iulie 2011. FRF a emis un comunicat de presă prin care a anunţat victoria definitivă şi irevocabilă în războiul cu clubul lui Adrian Mititelu. „Hotărârea confirmă că FRF a acţionat în conformitate cu regulamentele şi statutele în vigoare când a votat excluderea societăţii din rândurile membrilor săi. (…) Legalitatea poziţiei exprimate constant de FRF în legătură cu excluderea societăţii domnului Adrian Mititelu, care a refuzat să respecte jurisdicţia TAS asupra hotărârilor comisiilor federale, este acum consolidată. FRF îşi rezervă dreptul de a înainta orice fel de acţiuni de tragere la răspundere împotriva persoanelor care au formulat numeroase plângeri penale şi acţiuni în justiţie împotriva sa, bazându-se pe o hotărâre nedefinitivă a Curţii de Apel Bucureşti, hotărâre anulată acum de ÎCCJ“, se arată în comunicatul FRF.

Mititelu: FRF nu
a câştigat nimic

Adrian Mititelu a comentat în stilul caracteristic decizia instanţei. El consideră că FRF nu a câştigat încă nimic. „La ÎCCJ nu s-a judecat pe fond, federaţia nu a câştigat deocamdată nimic. Este vorba despre o excepţie a inadmisibilităţii. Instanţa a decis că nu este un act administrativ, ci unul civil şi că nu este de competenţa Secţiei de contencios administrativ. Acum acţiunea pe fond va merge la Tribunalul Bucureşti şi acolo se va uni cu penalul“, a declarat Mititelu, citat de Mediafax. FC Universitatea Craiova a emis, la rândul său, un comunicat de presă în care se afirmă acelaşi lucru. „Pe de altă parte, aducem următoarele explicaţii: Sandu Mircea, Dragomir Dumitru, FRF, LPF şi ceilalţi zece inculpaţi nu au săvârşit infracţiunea prin însăşi hotărâre de excludere, ci infracţiunile au fost săvârşite prin neasigurarea dreptului la apărare şi punerea în executare a deciziei de excludere înainte de a se epuiza toate căile de atac, dar şi prin legitimarea jucătorilor la alte cluburi de fotbal. Astfel că faptele lor penale nu au legătură cu hotărârea de excludere, ci cu faptul că a fost pusă în executare înainte de epuizarea procedurilor legale. Oricum, hotărârea de excludere este nulă de drept, având în vedere faptul că ea nu îmbracă forma legală stabilită de lege, dar şi de statutul FRF, în sensul că nu a fost semnată de membrii Comitetului Executiv, nu a fost motivată în drept şi în fapt, nu a fost comunicată clubului de fotbal Universitatea Craiova, aşa cum prevede legea“, se arată în comunicatul clubului.

Zile negre
pentru FCU Craiova

După cum se ştie, pe 20 iulie 2011, Comitetul Executiv (CEx) al FRF a votat excluderea provizorie din federaţie a FC Universitatea Craiova pentru că a atacat în instanţele civile o hotărâre a comisiilor federale care obligau clubul să plătească despăgubiri de şapte milioane de euro fostului antrenor Victor Piţurcă, dat afară pe fondul unor neînţelegeri cu Adrian Mititelu. În data de 14 mai 2012, Adunarea Generală (AG) a FRF a validat hotărârea CEx de excludere provizorie. Fotbal Club U Craiova SA a contestat în instanţă excluderea provizorie. Pe 25 iunie 2012, Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a admis cererea de anulare a excluderii provizorii, hotărârea fiind executorie. Cu toate acestea, Adrian Mititelu nu a reînscris echipa în sezonul competiţional 2012-2013, iar între timp FRF a mers la ÎCCJ. Pe modul în care FC Universitatea Craiova a fost exclusă din FRF se bazează şi acţiunea penală în care Mircea Sandu, Dumitru Dragomir şi ceilalţi membri ai CEx sunt trimişi în judecată de DNA pentru infracţiuni de corupţie. Rămâne de văzut dacă decizia ÎCCJ va influenţa procesul penal. Decizia ÎCCJ de ieri a venit după ce miercuri Tribunalul Braşov a respins planul de reorganizare a Fotbal Club U Craiova SA şi a decis intrarea acestei societăţi în procedură de faliment. Falimentul societăţii, coroborat cu excluderea sa din FRF, duce la dispariţia clubului FC Universitatea Craiova. Atâta timp însă cât familia Mititelu (Liana-Gabriela şi Gigi-Adrian) deţine marca Fotbal Club Universitatea Craiova (sigla cu leul), aceasta o poate lua de la capăt cu altă societate comercială sau asociaţie sportivă purtând această titulatură. Întrebarea fanilor este următoarea: s-ar putea considera noua societate care deţine marca drept continuatoarea legendarului club Universitatea Craiova?

Mititelu vrea să dinamiteze LPF şi FRF

O hotărâre judecătorească iniţiată de FCU Craiova ar putea anula alegerile prin care Gino Iorgulescu şi Răzvan Burleanu şi-au câştigat funcţiile.

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) s-a pronunţat ieri într-un proces civil între Fotbal Club U Craiova SA, societatea care administrează FCU Craiova, şi Liga Profesionistă de Fotbal (LPF), având ca obiect modificarea actelor constitutive ale unor persoane juridice. Instanţa a admis cererea FCU şi a respins înregistrarea organelor de conducere ale LPF, alese prin hotărârea Adunării Generale (AG) din 14 noiembrie 2013, hotărârea fiind definitivă.
Prin alegerile din 14 noiembrie 2013, Gino Iorgulescu a devenit preşedinte al LPF, în locul lui Dumitru Dragomir. Decizia CAB ar putea arunca în aer fotbalul românesc. LPF a emis ieri un comunicat de presă referitor la acest subiect. „Am luat act cu surprindere de soluţia pronunţată astăzi de CAB. (…) Hotărârile privind alegerea noilor organe de conducere ale LPF din 14 şi 19 noiembrie 2013 continuă să producă efecte juridice depline, independent de înregistrarea organelor de conducere în Registrul federaţiilor. În lipsa unei decizii privind anularea hotărârii AG de alegeri din 14 noiembrie 2013, dl Gino Iorgulescu continuă să îndeplinească legal funcţia de preşedinte al LPF, chiar dacă acesta nu este înscris în Registrul Federaţiilor. Avocaţii LPF vor relua în cursul zilei de mâine (astăzi – n.r.) procedura de înregistrare a noilor organe de conducere în Registrul Federaţiilor, deoarece hotărârea pronunţată astăzi (ieri – n.r.) de CAB nu are autoritate de lucru judecat, fiind pronunţată în cadrul unei proceduri necontencioase. Orice alte comentarii pe baza acestui subiect reprezintă încercări regretabile de manipulare a opiniei publice, lipsite de argumente, motiv pentru care ne delimităm categoric de acestea“, se arată în comunicatul respectiv.
Adrian Mititelu consideră că această decizie anulează automat şi alegerile la FRF, câştigate de Răzvan Burleanu. „Această decizie nu numai că va anula alegerile de la LPF, ci va anula automat, sută la sută, şi alegerile de la FRF. Hotărârea AG prin care Burleanu a fost ales preşedintele FRF este nulă, pentru că este semnată de Iorgulescu. La fel şi procesul-verbal al AG din 5 martie este nul pentru că este semnat tot de el. Iar Iorgulescu a semnat aceste documente ca prim-vicepreşedinte al FRF, calitate care îi este conferită de funcţia de la LPF, funcţie care este nulă“, a declarat Mititelu, citat de Mediafax.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS