9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSalariaţii RAAN sunt îngrijoraţi

Salariaţii RAAN sunt îngrijoraţi

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) Drobeta Turnu Severin se confruntă în continuare cu o situaţie economică foarte dificilă, iar pe zi ce trece lucrurile nu par să se îndrepte.

Marţi, 8 aprilie, peste 1.000 de angajaţi ai Termo Halânga şi ai Combinatului de Apă Grea au ieşit în stradă şi au scandat mai bine de două ore lozinci la adresa politicienilor locali, dar şi la adresa guvernanţilor.
Angajaţii de pe cele două platforme economice subordonate Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare se tem că îşi vor pierde locurile de muncă în condiţiile în care regia este de câteva luni în insolvenţă şi nu dă semne de redresare. În ultimele luni, angajaţii şi-au primit salariile doar la jumătate.
„Ne temem pentru locurile de muncă, salariile nu se dau la timp, ne este frică pentru ziua de mâine. Nu am luat salariul de luna trecută, când s-a dat numai jumătate şi acum nu se ştie când mai primim restul“, a spus un angajat al regiei.
Oamenii se tem că vor avea şi ei soarta altor angajaţi din Mehedinţi, care au fost trimişi acasă după ce câteva importante fabrici s-au închis şi angajaţii au intrat în şomaj tehnic.  
„Sunt la o vârstă când nu mai am ce să fac. Am 30 de ani de când lucrez în această termocentrală şi acum cine mă mai angajează pe mine? Termocentrala e pe butuci dacă cei de la guvern nu fac nimic. Să deblocheze RAAN-ul financiar, să ia apa grea care o avem pe stoc. Să facă ceva pentru noi că oraşul acesta e mort dacă nu fac nimic“, a spus o angajată de la termocentrală.

Acţiunea de protest este susţinută de sindicaliştii BNS din alte sectoare de activitate

La protest au fost prezenţi şi Dumitru Costin, preşedintele BNS, şi Ion Pisc, prim-vicepreşedinte BNS şi preşedinte al Federaţiei „Energetica“. Lucrătorii care au ieşit în stradă marţi sunt afiliaţi la Federaţia „Energetica“, membră a Blocului Naţional Sindical, iar acţiunea de protest a fost susţinută de sindicaliştii BNS din alte sectoare de activitate.
„În urmă cu trei ani, când am semnalat criza de aici, existau soluţii care ar fi costat mult mai puţin. Astăzi, suntem dependenţi de continuarea investiţiei de la Cernavodă, reactoarele 3 şi 4. Suntem dependenţi de o obligaţie asumată a guvernului, care a comandat ceva ce nu plăteşte. A trecut un an şi jumătate şi continuă să nu achite ceea ce a comandat, nici nu au aprobat bani din buget. Suntem în situaţia în care împingem şi alte companii în faliment, iar asta va duce la dispariţia, după estimările noastre, a cel puţin 8.000-10.000 de locuri de muncă. Nu numai aici, la Turnu Severin, ci şi în Gorj pentru că Gorjul dă cărbune fără bani de un an. Au găsit soluţia asta cu insolvenţa, au adus o casă de avocaţi să se ocupe de insolvenţa RAAN, ca şi cum regia ar fi o măcelărie, o firmă de construcţii“, a declarat Dumitru Costin la Drobeta Turnu Severin.

Lista de revendicări, înaintată prefectului Nicolae Drăghiea

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de modul în care a fost gândită de guvern protecţia socială a salariaţilor în cazul unor disponibilizări masive sau în cazul opririi activităţii pe platformă.
„Cele mai grave probleme cu care se confruntă Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare sunt: blocajul financiar care conduce în mod categoric la falimentarea acestei unităţi, întrucât cantitatea de apă grea comandată prin hotărâre de guvern zace în custodie în curtea unităţii Romag Prod fără ca statul să o preia, aşa cum s-a angajat, la rezervele statului. Acest blocaj financiar duce la imposibilitatea alimentării cu cărbune a centralei şi la oprirea Romag Prod. Locurile de muncă sunt prioritare pentru că închiderea Romag Prod ar conduce automat şi la o închidere în etape şi a Termocentralei. A doua problemă cu care se confruntă RAAN este neplata salariilor. Ce ne determină să ieşim în stradă astăzi este că RAAN, în special producerea de apă grea, poate fi închisă în regim de avarie, care ar constitui o catastrofă pentru judeţul Mehedinţi“, a spus Ion Pisc, prim-vicepreşedinte BNS.
Pe lista de revendicări care a fost înaintată prefectului Nicolae Drăghiea se numără găsirea unor soluţii în regim de urgenţă pentru deblocarea situaţiei financiare a RAAN: preluarea la rezerva de stat a cantităţii de apă grea aflată pe stoc în depozitele Sucursalei Romag Prod; găsirea de soluţii pentru absorbţia pe piaţa muncii a personalului disponibilizat şi crearea de facilităţi care să atragă investitorii în această zonă; plata la zi a salariilor; asigurarea alimentării zilnice cu combustibil la termocentrală; modificarea legislaţiei muncii conform angajamentelor pe care guvernul le-a asumat, modificarea Codului Muncii, modificarea Legii nr. 62/2011 (Legea dialogului social), modificarea OG nr. 29/2013 (anularea art.10), punerea în aplicare a OUG nr. 36/2013 aşa cum a fost gândită iniţial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS