17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCiurel afirmă că a redus furturile la CEO cu 50%

Ciurel afirmă că a redus furturile la CEO cu 50%

Managerul Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, susţine că în aproape doi ani de când se află la conducerea companiei a redus furturile cu aproximativ 50%. Directorul general al CEO declară că mai sunt multe măsuri de luat pentru a reduce pierderile provenite din furturile de tot tipul care au loc în diferite sectoare şi cariere. Este vorba de pierderi generate de furturi de cărbune, fier vechi, combustibil, piese din diferite echipamente, consumabile şi altele. „Este o companie foarte mare, cu 19.000 de salariaţi, care se întinde în patru judeţe. Nu este uşor să ştii ce face fiecare şi, mai ales, să ai sub control intervenţiile externe. Am avut acel caz recent cu furtul de fier vechi, când era vorba de un complice din interior. Se sustrăgea cărbune cu tirul. Primim zilnic sesizări din interiorul Complexului. De unele trebuie să se ocupe şefii administrativi ai sectoarelor respective pentru că intră în responsabilitatea lor acest lucru, în alte situaţii la faţa locului se deplasează direct Corpul de Control al managerului“, a precizat Laurenţiu Ciurel.

Va fi înfiinţată o Direcţie de Pază

Conducerea producătorului de energie electrică din Oltenia este nemulţumită şi de activitatea celor cinci firme care asigură paza în unităţile din subordinea Complexului Energetic. Serviciile de pază au fost externalizate în urmă cu mai mulţi ani, însă administraţia nu este satisfăcută de modul în care este gestionată această activitate. În acest sens, a fost angajat un specialist din Bucureşti care să se ocupe de reînfiinţarea unei Direcţii de Pază, unde vor lucra 500 – 600 de salariaţi ai Complexului Energetic Oltenia. De câteva zile, Direcţia de Resurse Umane a început organizarea de cursuri pentru ca o parte dintre mineri şi personalul TESA să fie recalificaţi ca agenţi de pază proprii. Potrivit lui Laurenţiu Ciurel, salariul unui viitor agent de pază angajat direct al Complexului Energetic Oltenia va varia între 1.000 şi 1.200 de lei. În prezent, compania cheltuieşte anual câteva milioane de lei pe serviciile de pază private, unde activează 1.800 de salariaţi. Intenţia actualului director este ca unitatea să folosească în viitor doar 1.000 de agenţi de pază din sectorul privat.

Cine nu vrea un loc de muncă va fi concediat

În ceea ce priveşte procesul de reorganizare a personalului TESA, şeful Complexului Energetic Oltenia a declarat că dintre cei 800 de salariaţi vizaţi de schimbarea locului de muncă, 400 au acceptat ofertele angajatorului. „Mai sunt aproximativ 400 de persoane care au activat la TESA şi cu care urmează să negociem. Toată lumea va primi o ofertă pentru un alt loc de muncă direct productiv. Sunt şi cazuri în care nu acceptă. Noi vom face toţi paşii prevăzuţi de legislaţie. Principala nemulţumire este scăderea salariului faţă de locul de muncă avut anterior. Scăderea nu este mai mare de 10% din analizele pe care le-am făcut. Dacă în cele din urmă din cei 400 vor fi şi angajaţi care nu vor dori să mai lucreze la CEO, atunci se va ajunge la concediere, cu primirea a şase salarii compensatorii. Asta le oferim. Dacă vor merge în instanţă, asta este situaţia. Am mai avut cazuri. Toată lumea are dreptul să facă astfel de demersuri“, a menţionat Ciurel, care şi-a propus să facă economii anuale de 4,5 milioane de lei, din reorganizarea personalului TESA.

Cărbune pe stoc

În prezent, carierele Complexului Energetic Oltenia produc pe stoc. Din cauza cererii scăzute de energie pe cărbune, în depozitele CEO se află o cantitate de 2,2 milioane tone de lignit. Din acest motiv, câteva mii de mineri se află, prin rotaţie, în această perioadă, în şomaj tehnic. În plus, pentru ca lignitul să nu se degradeze sau să se autoaprindă în depozite, şefii Complexului Energetic Oltenia au luat decizia de a mai porni un grup energetic la sucursala Craiova, deşi nu produce în parametri de eficienţă doriţi. Astfel, la termocentralele CEO din Gorj şi Craiova sunt în total în funcţiune şase grupuri energetice, iar producţia livrată variază între 1.000 şi 1.500 de megawaţi oră.

Linie de brichetare

Administraţia Complexului Energetic Oltenia va deschide în această toamnă o linie de brichetare în zona Motru. Investiţia se ridică la peste 500.000 de euro, iar în secţia respectivă vor lucra aproximativ zece persoane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS