10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn nou protest pentru salarii neplătite

Un nou protest pentru salarii neplătite

http://www.youtube.com/watch?v=waeVsuQje7E

\n

Câţiva angajaţi şi foşti angajaţi ai TMUCB Bucureşti, punctul de lucru Craiova, şi-au spus ofurile ieri-dimineaţă, pe şantier, fiind nemulţumiţi că nu şi-au încasat salariile de două luni. Oamenii acuză că la firmă sunt mai multe persoane cu funcţii de conducere şi mai puţini muncitori.

Unii dintre actualii şi foştii angajaţi ai TMUCB Bucureşti, punctul de lucru din Craiova, au protestat, ieri-dimineaţă, pe şantierul de pe strada Geniştilor, unde se lucrează la canalizarea Craiovei. Toţi cei 12 oameni prezenţi au acuzat că nu şi-au luat salariile pe două luni. Pe luna ianuarie ar fi trebuit plătite drepturile băneşti pe 13 februarie, dar nici până ieri nu li se viraseră banii muncitorilor. Câţiva dintre protestatari erau foşti muncitori, cărora nu li s-au mai prelungit contractele de muncă expirate pe 13 februarie, şi acuzau că firma nu le-a plătit drepturile salariale pe ianuarie şi pe zilele lucrate din februarie.

Unul cu sapa şi cinci cu mapa…

Cei care încă sunt angajaţi susţin că situaţia s-a înrăutăţit pe şantier şi că s-a ajuns la un paradox: sunt mai mulţi şefi la firma de construcţii decât muncitori. „În prezent, suntem 12 muncitori şi 15 şefi. Dumneavoastră vă daţi seama de ce nu merg lucrurile aici? Cred că atâţia sunt în birouri. Şi pe lângă aceasta, au mai angajat o echipă din judeţul Neamţ. Au dat oamenii calificaţi afară şi au adus necalificaţi. Eu nu ştiu cum vor ei să facă în condiţiile astea canalizare“, a spus Constantin Roşu, unul dintre muncitorii care au protestat ieri pentru că nu şi-a primit salariul.
Muncitorii care au rămas angajaţi ai companiei se plâng de lipsa banilor, de condiţiile de lucru etc. „De aproape două luni nu am luat nici un ban. Pe ianuarie trebuia să luăm banii. Nici măcar un avans nu am luat. Ne spun că în două – trei zile o să luăm.(…) Nici nu ştiu ce să facem dacă nu ne luăm banii. Nu mai avem nici de mâncare, de nimic… Să vedem ce hotărâre ia conducerea firmei“, a declarat Ivan Cătălin, muncitor la TMUCB. Oamenii spun că, deşi muncesc, sunt acuzaţi de conducere că nu fac treabă bună pe şantier. „Am lucrat inclusiv sâmbăta, dar tot zic că nu e bine. Am pus într-o săptămână şi 280 de metri de canalizare, dar tot n-au fost mulţumiţi. Lucrăm la şase metri sub pământ. Riscăm să cadă pământul pe noi, dar tot noi stăm fără salarii“, s-a plâns alt muncitor.
Ei mai spun că în timp ce aceia care stau „la căldură, în birouri“ câştigă sume importante de bani, muncitorii au salarii de 1.100 de lei net (cei necalificaţi) şi până la 1.500 de lei net (cei calificaţi), respectiv 1.700 de lei (şefii de echipă).

Foşti angajaţi dau firma în judecată

Cei cărora le-au expirat contractele de muncă pe 13 februarie ameninţă că dau firma în judecată, aceasta fiind singura soluţie pentru a-şi recupera salariile pe ianuarie şi pe zilele lucrate din februarie. „Eu am venit să mă alătur colegilor care nu şi-au luat banii, pentru că nici noi nu i-am luat. Ne-au dat afară, am rămas cu datorii la bănci. Îşi bat joc de noi, la fel cum îşi bat joc şi de colegi. Nu ne-am luat banii pe ianuarie şi pe februarie. Pe 13 februarie ne-au dat afară, după ce ne-au expirat contractele. Am făcut reclamaţie la ITM şi o să-i dăm şi în judecată. O să le cerem şi despăgubiri…“, a spus Cornel Ungureanu, unul dintre foştii angajaţi ai firmei respective.

Vecinii sunt revoltaţi

Acuze au venit şi din partea oamenilor care locuiesc în vecinătatea şantierului şi care au dubii în ceea ce priveşte calitatea lucrărilor de canalizare care se realizează în zonă. „E un inginer pe aici care umblă numai băut. Cred că va ieşi aici o canalizare… O să iasă apa peste noi înapoi în case. Vin oamenii aceştia aici să muncească şi pe ploaie. Eu nu ştiu ce vor face aici, că se surpă totul dacă lucrează pe vreme rea“, a spus Ion Barbu, care locuieşte pe strada Geniştilor, la numărul 62.

Reprezentant al firmei: „Oamenii protestează împotriva ploii…“

La sediul firmei din Craiova, pe strada Unirii, reprezentanţii companiei nu ştiau de protestul de pe strada Geniştilor. La auzul veştii că muncitorii protestează, un reprezentant al companiei a spus zâmbind: „Ce protest? Nici nu avem oamenii la lucru. Ei stau în barăci şi se odihnesc acum, că e ploaie. Poate protestează împotriva ploii, ca să se oprească…“. La nivel oficial, de la Craiova am fost trimişi la Bucureşti, pentru a sta de vorbă cu conducerea companiei. Contactată telefonic, conducerea de la Bucureşti nu a dorit să explice de ce nu li s-au plătit oamenilor de la Craiova salariile. „Iarăşi protest? Doamna director general (Mihaela Zanfir – n.r.) nu doreşte să declare nimic. Vorbiţi cu conducerea de acolo, de la Craiova!“, a spus secretara directorului general al TMUCB Bucureşti.

Poliţia: „Nu se confirmă conflictul de muncă!“

Deşi muncitorii au fost paşnici şi nu au blocat circulaţia pe strada respectivă, cineva a chemat poliţia, iar două echipaje s-au deplasat la faţa locului. Comisarul-şef Grigorie Tită, şeful Secţiei 2 Poliţie Craiova, prezent la evenimentul de pe strada Geniştilor, a precizat: „Nu este un eveniment de competenţa poliţiei. Nu s-a tulburat liniştea şi ordinea publică. E posibil să fie nişte probleme de natură salarială. Nu s-a blocat circulaţia pe strada Geniştilor. Practic, nu se confirmă conflictul de muncă!“.

Angajaţii de la Craiova ai TMUCB Bucureşti au mai protestat în ianuarie

Muncitorii de la unitatea craioveană ce aparţine de TMUCB Bucureşti au mai protestat pe 24 ianuarie, pentru că nu li se plătiseră salariile la timp. Cei 27 de angajaţi au depus reclamaţii la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, acuzând şi condiţiile de lucru improprii, pe lângă neplata salariilor. Reclamaţiile depuse atunci de angajaţi la Craiova au ajuns la ITM Bucureşti, deoarece firma are sediul în Capitală. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS