23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTolontan: „Şi cluburile au fost complici“

Tolontan: „Şi cluburile au fost complici“

Cătălin Tolontan, redactorul-şef al Gazetei Sporturilor, de la ancheta căruia, realizată împreună cu mai mulţi jurnalişti, a pornit Dosarul Transferurilor, a declarat într-o discuţie on-line pe Hotnews că presa din Olanda a fost uimită de exigenţa sentinţei în cazul celor opt „grei“ din fotbal. „Astăzi (ieri – n.r.) e ziua în care presa din Olanda spune, cu invidie, că în România, justiţia e mai exigentă decât la ei. Ziarul DeTelegraaf a scris că Popescu a primit peste trei ani de condamnare şi că asta nu s-ar fi întâmplat în Olanda. Colegul meu de la secţia internaţional mi-a arătat sms-ul unui ziarist olandez, care era şocat şi invidios că în România ingineriile financiare sunt pedepsite atât de aspru. E o premieră ca olandezii să ne privească, de data asta, cu mult respect şi uimire“, a răspuns Tolontan întrebărilor cititorilor.
Jurnalistul a precizat că şi cluburile de fotbal de la care au fost transferaţi jucătorii au fost complici. „Cluburile şi oamenii de acolo au propria responsabilitate. Poate nu penală, dar faţă de ce s-a întâmplat. Pentru că, dacă, de pildă, Nicolae Badea de la Dinamo îi spunea lui Borcea că nu e posibil să plece jucători precum Codrea pe 70.000 de dolari, acum Borcea nu era în închisoare! Cluburile au fost complici şi asta i-a încurajat pe cei opt. Uneori, e mai bine să ai opoziţie care să-ţi cenzureze aviditatea“, a spus acesta.
Legat de percepţia asupra justiţiei după sentinţă, Tolontan a precizat că aceasta este posibil să fi dorit să-şi afirme independenţa. „Acest dosar are pedepse cumulate de 34 de ani, în timp ce dosarul FNI are pedepse doar de 31 de ani. Poate că e simplist să privim lucrurile aşa, dar, într-adevăr, poate fi un caz-exemplu, în care justiţia a dorit să-şi afirme independenţa. În acest moment, sentimentul e că orice verdict, împotriva oricui, e posibil. Sigur că actul de justiţie nu trebuie să fie demonstrativ şi aici probabil că e o problemă cu verdictul. Însă şi faptul că pe agenda publică ajung astfel de teme despre justiţie e un plus. Acum câţiva ani spuneam că justiţia nu face nimic, acum am ajuns să analizăm cum face. E o diferenţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS