20.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrup de cursanţi din cadrul programului CAPSTONE al Universităţii Naţionale de Apărare a SUA, în România

Grup de cursanţi din cadrul programului CAPSTONE al Universităţii Naţionale de Apărare a SUA, în România

Ministrul afacerilor externe Titus Corlăţean a avut astăzi, 13 februarie 2014, o întrevedere cu un grup de cursanţi din cadrul programului CAPSTONE al Universităţii Naţionale de Apărare a SUA.
Cu ocazia întrevederii desfăşurate la sediul Ministerului Afacerilor Externe, şeful diplomaţiei române a evidenţiat importanţa pentru România şi Statele Unite a Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI, angajamentul celor două ţări faţă de valorile comune euro-atlantice, precum şi voinţa de a răspunde împreună provocărilor actuale.
Ministrul afacerilor externe Titus Corlăţean a trecut în revistă dimensiunea strategică şi de securitate a relaţiei cu Statele Unite, relevând contribuţia ţării noastre la sistemul american de apărare antirachetă din Europa, precum şi sprijinul României privind tranzitul pe teritoriul ţării noastre al forţelor SUA din Afganistan. Totodată, a subliniat necesitatea continuării dezvoltării cooperării cu SUA în domeniul economic, al educaţiei, ştiinţei, tehnologiei şi relaţiilor interumane, inclusiv în privinţa includerii României în programul Visa Waiver.
Întrevederea a prilejuit, totodată, abordarea temei cooperării celor două ţări în cadrul NATO, şeful diplomaţiei române evocând aniversarea în 2014 a 10 ani de la aderarea României la Alianţa Nord-Atlantică. Demnitarul român a subliniat necesitatea consolidării relaţiei transatlantice, importanţa abordării procesului de extindere a Alianţei în contextul Summit-ului NATO din 2014 şi acordării unei atenţii sporite de către NATO regiunii extinse a Mării Negre. De asemenea, a prezentat evoluţiile recente din Vecinătatea Estică, precum şi cele din Balcanii de Vest, cu accent pe priorităţile preşedinţiei române a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP).  
Ministrul afacerilor externe Titus Corlăţean a reiterat angajamentul României cu privire la participarea în misiuni şi operaţiuni NATO. În ceea ce priveşte contribuţia la Politica de Securitate şi Apărare Comună a UE, a evidenţiat aportul conceptual şi operaţional al României, atât în dezbaterile din cadrul Uniunii Europene, cât şi prin participarea concretă în misiunile UE.  
Intervenţiile cursanţilor CAPSTONE au relevat importanţa pentru partea americană a Partneriatului Strategic cu România şi valoarea deosebită a contribuţiei româneşti în teatrele de operaţiuni, în special participarea ţării noastre la eforturile Aliate din Afganistan. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS