Parlamentul European (PE) a cerut, ieri, o etichetare care să indice originea tuturor cărnurilor consumate în Uniunea Europeană (UE) şi a respins argumentul costului invocat de Comisia Europeană (CE) pentru a refuza această măsură, informează Mediafax. Rezoluţia a fost adoptată cu 368 de voturi pentru, 207 împotrivă şi 20 de abţineri în ultima zi a sesiunii plenare de la Strasbourg este o dezaprobare a Executivului de la Bruxelles.
Parlamentul European înţelege în acest fel să trimită decizia statelor membre, chemate să se pronunţe cu privire la o astfel de etichetare pentru a calma îngrijorările provocate de fraudele multiple. „Consumatorii vor să ştie exact ce se află în farfuriile lor”, a susţinut eurodeputata ecologistă franceză Michèle Rivasi.
„Până în prezent, doar carnea de vită beneficia de o etichetare ce indică provenienţa animalului. Noi cerem ca toate tipurile de carne – pasăre, porc, oaie, capră – să facă obiectul unei informări mai detaliate, prin etichetarea locului de naştere, de creştere şi de sacrificare a animalului, ceea ce Comisia nu propune astăzi”, a deplâns ea.
„Comisia Europeană propune reguli minimaliste doar cu menţiunea locului de sacrificare şi uneori a locului de creştere … Este inacceptabil! Pentru noi, Comisia Europeană trebuie să îşi revadă documentul”, a declarat la rândul său eurodeputata conservatoare franceză Sophie Auconie (UDI).
Franţa este ţara cel mai afectată de scandaluri de fraudă privind cărnurile din produsele semipreparate. Etichetarea originii cărnii de vită a fost impusă în UE în 2002, după boala vacii nebune care a decimat numeroase bovine în Marea Britanie.
Comisia Europeană susţine că nu a primit mandat pentru a face o propunere de lege şi invocă un preţ mai mare cu 15 până la 50 la sută pentru industrie, care va fi refuzat de majoritatea statelor membre.