22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalul Judeţean Craiova îi arde cu amenzi pe fumători

Spitalul Judeţean Craiova îi arde cu amenzi pe fumători

http://www.youtube.com/watch?v=lc0dj9Hoa2M

Moda fumatului în Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova ar putea deveni istorie din 15 februarie, când unitatea medicală şi Direcţia de Sănătate Publică Dolj spun că vor începe să aplice amenzile prevăzute de lege celor care vor fi prinşi fumând în interiorul unităţii medicale

De ani buni, aparţinătorii pacienţilor internaţi în Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova, vizitatorii şi chiar bolnavii nu fac nici o diferenţă între o unitate medicală şi un bar. În ciuda Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, care interzice complet fumatul în unităţile sanitare de stat şi private, sub sancţiunea unei amenzi de la 100 la 500 de lei, în cel mai mare spital din Oltenia fumatul se practică liber chiar în dreptul afişelor cu „Fumatul interzis“. De fiecare dată, explicaţiile celor care trebuia să ia măsuri în acest sens şi să aplice practic legea erau aceleaşi: nu putem face nimic, legea nu ne ajută. Legea nr. 349/2002 spune că numai persoanele împuternicite de Ministerul Sănătăţii Publice şi de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor pot să constate contravenţiile şi să aplice sancţiunile, iar astfel de persoane nu se găseau prin spital.
Totul rămânea aşadar la bunul-simţ al pacientului sau aparţinătorului şi la stadiul de rugăminte din partea spitalului, care nu putea aplica nici un fel de sancţiune celui care era prins fumând. „Noi mergem zilnic prin spital, de la primul până la ultimul etaj, şi le atragem atenţia oamenilor să nu mai fumeze, dar degeaba. Când urc, îl rog să stingă ţigara, dar, când cobor, îl găsesc din nou cu ea aprinsă. Nu avem ce să le facem“, susţine unul dintre agenţii de pază ai spitalului. Situaţia era la fel şi miercuri. La fiecare etaj întâlneai în dreptul geamului oameni care fumau (vizitatori şi pacienţi), iar întrebaţi de ce încalcă legea fie dădeau din umeri, fie îl luau pe „n-am ştiut“ în braţe, deşi afişul cu „Fumatul interzis“ era chiar în dreptul lor. La fumat am întâlnit şi un pacient în scaun cu rotile, dat „în urmărire“ de cei de pe secţia unde era internat. „Hai, domn’e, ce faci?! Doctorul te caută prin salon şi dumneata stai la fumat?! Hai la consultaţie!“, i s-a adresat o asistentă.

„Hai să bem o cafea
şi să fumăm o ţigară
la spital“

De atitudinea vizitatorilor şi pacienţilor în ceea ce priveşte fumatul în spital s-au arătat indignaţi şi medicii. Dr. Alexandru Cameniţă, medic primar neurochirurgie, susţine că spitalul s-a transformat într-o cafenea din cauza celor care fumează, care mai lasă în urmă şi foarte multă mizerie. „Dacă veţi veni dimineaţa, veţi găsi zilnic kilograme de resturi de mâncare, de chiştoace pe care le aruncă fiecare unde vrea. Vin şi îşi aprind ţigările, nu contează că sunt în salon, în spaţii medicale, sunt agresivi când îi rogi să nu fumeze şi spun acelaşi lucru, «nu am observat», deşi în spatele lor sunt cel puţin trei afişe cu fumatul interzis. Legea există, dar nu se aplică, iar conducerea spitalului ştiu că s-a implicat de fiecare dată, dar nu are ce face. De multe ori, când merg prin curtea spitalului sau când mă duc prin piaţă, aud expresii de genul: «Hai, dragă, să bem o cafea şi să fumăm o ţigară la spital». Toţi cei din piaţă, toţi trecătorii au la îndemână această cafenea la spital. Nu pot fi educaţi sub nici o formă, singura soluţie ar fi restricţia în spital. Dar ei ne spun acelaşi lucru: ministrul Nicolăescu ne-a dat voie să venim în spital la orice oră“, afirmă dr. Alexandru Cameniţă.   
Valentin Ghiţă, inspector situaţii de urgenţă la SJU Craiova, cel care ar trebui să controleze acest fenomen, spune că legea nu-i dă nici o putere. „De mai mult timp ne luptăm cu acest flagel, fumatul în spital, dar întâmpinăm probleme cu cei care practică acest «sport», în primul rând din punct de vedere al educaţiei. Nu înţeleg, în principal vizitatorii, că într-un spital nu se fumează. Sunt echipe care periază din oră în oră spitalul, de la etajul zece la parter, însă acest flagel este extrem de greu de distrus. Avem afişe cu fumatul interzis pe fiecare nivel, câte patru-cinci, dar îi vezi pe vizitatori la 30 de centimetri de afiş, cu ţigara în gură. Îi spui odată, de două, de trei ori, şi degeaba, nu-l interesează. Fumează în continuare. Noi, cei din cadrul spitalului, eu ca inspector situaţii de urgenţă, nu am dreptul să dau vreo amendă, pentru că în subsolul legii se spune foarte clar că amenda poate fi administrată de persoane autorizate în acest sens de Ministerul Sănătăţii, iar eu nu am nici un fel de putere“, a explicat Valentin Ghiţă. Acesta a mai precizat că Legea nr. 349/2002 are lacune mari şi că singurele amenzi date în spital pentru fumat au fost aplicate angajaţilor unităţii. „Personalului angajat al spitalului, indiferent de funcţie, de la medic până la infirmieră sau brancardier, i se poate da amenzi, dar pe cei care tranzitează unitatea şi fumează în interior legea nu ne permite să-i amendăm“, a completat Valentin Ghiţă.

Start la amenzi
din 15 februarie

Şi, totuşi, se pare că s-a găsit o soluţie pentru a se diminua măcar fenomenul fumatului în Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova. Managerul unităţii, dr. Bogdan Fănuţă, a precizat pentru GdS că în urma controalelor de la sfârşitul anului trecut, în ceea ce priveşte condiţiile din spital, făcute împreună cu Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj, a fost „luată în calcul şi partea de fumat, atât a aparţinătorilor, cât şi a pacienţilor“. „Am discutat cu cei de la DSP, cu responsabilii de la Pompieri şi cu cei din cadrul spitalului despre posibilitatea stopării acestui fenomen. Am ajuns la concluzia că noi, ca spital, nu putem să dăm amenzi pacienţilor sau aparţinătorilor care fumează în incinta unităţii, dar că există această posibilitate prin Direcţia de Sănătate Publică. Astfel, am decis ca, prin compartimentul nostru cu incendiile, să se meargă în fiecare zi cu gardienii de cinci-şase ori prin unitate şi să se transmită celor care fumează că nu au voie să facă acest lucru, iar, începând cu 15 februarie, să dăm şi amenzi, împreună cu cei de la DSP. În felul acesta, sperăm că vom putea stopa fenomenul fumatului în spital“, a spus dr. Bogdan Fănuţă. „Am încercat diverse variante, o s-o încercăm şi pe aceasta, adică să se ştie că, dacă vin şi fumează în spital, va trebui să plătească dacă vor fi prinşi. Va fi greu de stopat acest fenomen în primă fază, dar sperăm că, uşor, uşor, el se va diminua, până vom ajunge ca un spital normal, în care nu se fumează“, a adăugat managerul SJU Craiova. Acesta susţine că există la spital, de ani de zile, spaţii special amenajate pentru fumat, şi anume cele de la colţurile clădirii. „Deci, în afara spitalului se poate fuma, dar nu în incinta lui“, a concluzionat Bogdan Fănuţă.
Dacă se va reuşi diminuarea acestui fenomen al fumatului în Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, atunci se pune întrebarea: de ce nu s-a încercat acest lucru până acum, având în vedere că legea este din 2002, iar în interiorul unităţii se fumează parcă de când lumea? O fi fost neştiinţă, neputinţă sau doar lipsă de interes…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS