10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTerenurile neretrocedate, compensate cu bunuri în echivalent

Terenurile neretrocedate, compensate cu bunuri în echivalent

O lege intrată în vigoare la sfârşitul săptămânii trecute permite compensarea cu bunuri în echivalent, dacă primăriile nu găsesc terenuri pentru retrocedarea către foştii proprietari. 65 de localităţi doljene şi-au inventariat deja terenurile disponibile. Primarii devin preşedinţii comisiilor locale de inventariere.

Pe 21 decembrie, în Monitorul Oficial (MO) a fost publicată Legea nr. 368/2013, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 165/2013, privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România. Potrivit acesteia, în situaţia în care restituirea în natură a imobilelor nu mai este posibilă, foştii proprietari sau moştenitorii acestora pot primi în compensare bunuri oferite în echivalent (art.1, alin. 2). După cum se ştie, Legea nr. 165/2013 obliga administraţiile locale să constituie la nivelul fiecărui judeţ o comisie pentru inventarierea terenurilor disponibile, care vor fi restituite confom legilor retrocedării (Legile nr. 10/2001, 18/1991 şi 1/2000). Această comisie este compusă din primarul localităţii, secretarul, un reprezentant al prefecturii, un specialist topograf şi un reprezentant al oficiului de cadastru şi publicitate imobiliară (OCPI). În forma iniţială a legii, comisia era prezidată de reprezentantul prefecturii. În forma modificată, preşedinţia este asigurată de primarul localităţii. Tot Legea nr. 368/2013 precizează care este ordinea atribuirii de terenuri pe alte amplasamente: pe terenurile din rezerva comisiei locale de fond funciar; pe terenurile care au fost administrate, pe raza localităţii, de institute, staţiuni de cercetare ori alte instituţii publice; pe terenurile administrate de institute, staţiuni de cercetare ori alte instituţii publice pe raza localităţilor învecinate, aflate în acelaşi judeţ; pe terenurile ocupate de izlazuri.

Stadiu avansat în Dolj

Persoanele care solicită despăgubiri în baza legilor retrocedării pot opta pentru restituirea în natură sau prin compensare cu alte bunuri, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a Legii nr. 368/2013. În Dolj, inventarierea terenurilor disponibile se află în stadiu avansat.
„Toate cele 111 localităţi au semnat contracte cu specialişti în cadastru pentru inventarierea terenurilor. Până la această dată, în 65 de localităţi a fost finalizată inventarierea, iar în alte 46 se află în diferite stadii“, a precizat prefectul de Dolj, Marius Deca. În multe cazuri, primarii au raportat că nu mai au terenuri disponibile pentru a finaliza legile retrocedării. Este şi cazul localităţii Bucovăţ, unde trei proprietari nu pot intra în posesia terenurilor, deşi deţin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile în acest sens. Recent, ne-a parvenit la redacţie cazul Boagiu Ioana, unde fostul proprietar trebuie să intre în posesia a 0,16 hectare de teren în intravilanul localităţii. Reclamantul a intrat în conflict cu primarul localităţii, Vasile Constantin, peste care a venit cu executorul judecătoresc. De asemenea, a fost sesizată prefectura, pentru a vedea dacă există suprafeţe disponibile. Până în prezent, localitatea Bucovăţ nu a transmis rezultatul inventarierii terenurilor. Potrivit reprezentanţilor prefecturii, comisia locală sa află mult în urmă cu această operaţiune. Potrivit unei inventarieri preliminare realizate în 2012, în Dolj autorităţile trebuie să restituie 15.000 de hectare de teren şi au la dispoziţie doar 6.000 de hectare. Pentru circa 3.000 de hectare, foştii proprietari deţin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile care obligă autorităţile să-i pună în posesie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS