10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSindicatele avertizează: Salariile profesorilor, majorate temporar

Sindicatele avertizează: Salariile profesorilor, majorate temporar

Preşedinţii sindicatelor din învăţământul preuniversitar doljean au făcut ieri retrospectiva anului 2013, punând accent pe salarizarea cadrelor didactice. Din acest punct de vedere, s-a subliniat faptul că dascălii beneficiază de creşterea veniturilor prin acţiunile câştigate în instanţă pe recuperarea restanţelor, care se vor plăti eşalonat până în 2017, când vor fi majorări de 35% la salariu. Sindicaliştii spun că, dacă în acest timp guvernul nu va pregăti majorări, în 2018 cadrele didactice vor resimţi o scădere bruscă a veniturilor. Nici în privinţa bugetului nu sunt semne bune. Nici în 2014, acesta nu va fi de 6% din PIB.

Potrivit liderilor de sindicate, în acest an s-au obţinut în instanţă mai multe drepturi salariale. „Prin hotărâri judecătoreşti, anul acesta au intrat 19 miliarde de lei în buzunarele cadrelor didactice. Au fost câştigate procese pe Legea nr. 221/2008, care le-a adus o creştere lunară de 10%, dar şi pe Legea nr. 330/2009, prin care, în funcţie de actele depuse de unităţile de învăţământ, s-au înregistrat majorări de 5% în unele cazuri şi de 10% în altele. De asemenea, s-au acordat cei 100 de euro aferenţi anului 2010 pentru achiziţionarea materialelor didactice“, a precizat Constantin Lungulescu, preşedintele sindicatului „Spiru Haret“ Dolj. În urma proceselor din instanţă, dascălii vor avea salariile majorate şi anul viitor. „Creşterile în 2014 vor fi de 25%. Banii provin din restanţe, nu sunt majorări date de guvern. În 2014, se vor plăti şi dobânzile la drepturile salariale, care nu au fost acordate la timp pe Legile nr. 221 şi nr. 330“, a declarat Constantin Rada, vicepreşedintele la nivel naţional al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Grevele taie sporurile

Totodată, reprezentanţii cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar au precizat că în acest an au încercat să modifice Legea educaţiei, dar nu au reuşit. „Dezbaterile s-au blocat brusc la articolul 293. Au urmat şi turbulenţe. Pe 2 noiembrie, am avut pichetări pentru a ne arăta nemulţumirea faţă de atitudinea ministerului“, a spus Constantin Lungulescu. Mitingurile s-au derulat inclusiv la Bucureşti. „Au fost 10.000 de oameni la protest şi am demonstrat clasei politice că nemulţumirile nu sunt ale noastre, ale sindicatelor, ci ale oamenilor. Acest guvern trebuie să înţeleagă acest lucru şi să ia măsuri atât în privinţa Legii educaţiei, cât şi în privinţa Legii dialogului. Nu este posibil ca un cadru didactic cu zece ani vechime, care face grevă o zi, să piardă sporul de stabilitate de 10% pentru că aşa prevede legea“, a declarat Constantin Rada. Totodată, reprezentanţii Sindicatului „Spiru Haret“ Dolj au dat bile negre Ministerului Educaţiei pentru că „nu a convins guvernul să redea profesorilor sporul de 2% pentru activităţile extracurriculare, să reintroducă al 13-lea salariu şi ajutorul de 100 de euro pentru materiale didactice şi să modifice finanţarea per capita, care nu acoperă cheltuielile salariale. În ultimele două luni ale fiecărui an, unităţile şcolare rămân fără bani de salarii, chiar dacă au clase suprapopulate, cu 33 şi chiar 35 de elevi“.

Bugetul pe 2014, tot mic

În ceea ce priveşte bugetul pe anul viitor, liderii celor două sindicate din învăţământul preuniversitar au precizat că nu va fi de 6%, aşa cum prevede Legea educaţiei, ci de 3,7%. Spre deosebire de anul acesta, se vor da mai mulţi bani pentru investiţii, mai ales în unităţile de învăţământ din mediul rural, care nu au autorizaţii sanitare. „Se aşteaptă 600 de euro pentru investiţii. Banii vor fi daţi de Ministerul Dezvoltării şi sunt necesari, mai ales pentru judeţul Dolj, unde unităţile de învăţământ au nevoie de iluminat, de apă curentă, de străzi“, a declarat Constantin Lungulescu. Totodată, din 2014 se va deconta naveta şi pentru personalul didactic auxiliar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS