15.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMihai Necolaiciuc află astăzi sentinţa în dosarul fraudării fondurilor europene

Mihai Necolaiciuc află astăzi sentinţa în dosarul fraudării fondurilor europene

Fostul director general al Companiei Nationale de Cai Ferate C.F.R. S.A. (C.N.C.F.R), Mihai Necolaiciuc află astăzi sentinţa în dosarul în care este acuzat de de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmeaza sa fie rambursate din fonduri publice, în forma continuată, conform evz.ro.
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticorupţie i-au trimis în judecată pe Mihai Necolaiciuc, în stare de arest preventiv la acea dată, fost director general al Companiei Nationale de Cai Ferate C.F.R. S.A. (C.N.C.F.R) şi Viorica Olăeru, fost director al Directiei Economice în cadrul C.N.C.F.R. S.A. în perioada 26.11.2001 – 10.10.2003, în sarcina carora s-a retinut infractiunea de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice, în formă continuată ( 66 acte materiale).
Conform procurorilor, în cursul anului 2000, România a încheiat cu Banca Europeană de Investiţii (B.E.I.) un contract de finanţare pentru realizarea „Proiectului de reconstrucţie pentru eliminarea efectelor inundaţiilor”, contract ce viza reconstruirea infrastructurii afectate de inundaţiile din 2000 şi din anii anteriori. În ceea ce priveste C.N.C.F.R.S.A, finanţarea s-a acordat pentru efectuarea de lucrări de reconstrucţie şi/consolidare a liniilor de cale ferată în valoare de 34,3 milioane de euro. Clauzele contractuale stipulau ca banii să fie utilizaţi exclusiv pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii şi pentru realizarea lucrărilor de natura celor menţionate anterior. Fondurile necesare rambursării împrumutului se asigurau de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Lucrărilor Publice şi Locuinţei.
Frauda de care este acuzat Necolaiciuc Mihai se ridică la 2.754.728 de euro.
În vederea recuperării pagubei create, procurorii au dispus luarea măsurilor asiguratorii asupra bunurilor imobile, atât din România cât şi din SUA, aparţinând celor doi inculpaţi.
La cererea procurorilor anticorupţie, în cursul anului 2009, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a emis mandate de arestare preventivă şi de urmărire internaţională pe numele inculpatului Necolaiciuc Mihai. În data de 22 iunie 2009, Necolaiciuc Mihai a fost arestat de autorităţile judiciare din S.U.A. şi la data de 1 martie 2011 s-a dispus extrădarea acestuia în România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS