5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDSV, DSP şi OPC Dolj, în controale de sezon

DSV, DSP şi OPC Dolj, în controale de sezon

Colegiul Prefectural al judeţului Dolj s-a reunit ieri pentru o ultimă şedinţă pe anul 2013. În cadrul acesteia, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Dolj au avut informări în legătură cu controalele efectuate în perioada Sărbătorilor de Crăciun şi cu programul de funcţionare al instituţiilor.

Suspiciune de trichineloză, infirmată

Directorul DSVSA Dolj, Andrei Butaru, a anunţat, în cadrul şedinţei, că, până în prezent, nu s-a constatat nici un caz de trichineloză. „Nu am avut probleme deosebite, aveam o singură suspiciune de trichineloză care a fost infirmată astăzi, înainte de a veni la prefectură, deci nu avem până la ora actuală nici un caz de trichineloză pe carnea controlată la momentul respectiv“, a spus şeful DSVSA Dolj. Acesta a menţionat că instituţia va mări programul de lucru pentru a fi la dispoziţia consumatorilor.
„Noi lucrăm în program prelungit, începând cu 8.30 şi până la 18.30. Lucrăm până pe 24 decembrie, inclusiv sâmbăta şi duminica, în toate circumscripţiile de control alimente de pe lângă pieţe şi în toate cabinetele veterinare cu medici împuterniciţi din mediul rural. Avem asigurată permanenţa în acest sens. Avem, de asemenea, planificate controale atât cu Ministerul de Interne, cât şi cu celelalte unităţi abilitate în domeniul controlului alimentelor. Vom lucra până pe 24 decembrie, la ora 16.00“, a conchis Andrei Butaru.

Controale şi la mâncare, şi la petarde

Ludmila Prunaru, director adjunct executiv al DSP Dolj, a informat că instituţia a controlat şi va continua să controleze atât unităţile de alimentaţie publică, pe cele de desfacere a produselor alimentare, cât şi pe cele care vor pune în vânzare produse pirotehnice. „DSP a început încă de pe 1 decembrie activităţile de control al depozitelor alimentare, unităţilor de desfacere a produselor alimentare, unităţilor de alimentaţie publică la nivelul la care se organizează mese festive şi unităţile care vor desface, în perioada Sărbătorilor, produse pirotehnice, activitate pe care o vom desfăşura, ca în fiecare an, împreună cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj“, a spus Prunaru. Şi la nivelul DSP, specialiştii vor lucra cu program prelungit, până pe 24 decembrie.
„Este instituită permanenţa la sediul instituţiei, precum şi cea la domiciliu pentru toţi specialiştii din cadrul Serviciului de control în sănătate publică şi a Departamentului de supraveghere în sănătate publică. De la începutul lunii şi până acum, deja am verificat 14 unităţi de desfacere, zece depozite şi două unităţi de alimentaţie publică fără a constata neconformităţi“, a spus Ludmila Prunaru.

Patinoarul şi Orăşelul Copiilor, printre operatorii controlaţi

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Dolj are şi va avea în desfăşurare mai multe controale. Acestea vizează jucăriile şi produsele specifice Sărbătorilor de iarnă (carne preambalată, produse de patiserie-cofetărie, zaharoase şi ciocolată, băuturi alcoolice şi răcoritoare), parcurile de distracţii (Orăşelul copiilor), chioşcurile din centrul oraşului şi patinoarul, agenţiile de turism şi, nu în ultimul rând, operatorii economici care organizează evenimente (mese festive) cu ocazia Sărbătorilor de iarnă şi a sfârşitului de an.

Examenul trichineloscopic,
numai la medicii DSVSA Dolj

Persoanele care sacrifică porcinele în mod tradiţional, în gospodărie, trebuie să ştie că examenul trichineloscopic se face la cabinetele medical-veterinare concesionate din fiecare localitate, de către medicii veterinari împuterniciţi de DSVSA Dolj. Obligatoriu, ei trebuie să aducă la analiză probe concludente (muşchi pilier diafragmatic, muşchi intercostal şi crotalia).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS