21.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOSCE cere autorităţilor române să nu reintroducă insulta şi calomnia în Codul Penal

OSCE cere autorităţilor române să nu reintroducă insulta şi calomnia în Codul Penal

Reprezentantul OSCE pentru libertatea mediei, Dunja Mijatović, şi-a exprimat, joi, dezamăgirea faţă de amendamentele adoptate recent prin care insulta şi calomnia sunt reincriminate în Codul Penal şi cere autorităţilor române să nu adopte aceste măsuri, conform Mediafax.
„Incriminarea discursului poate pune frână dezbaterilor şi poate fi folosită pentru a proteja oficialii de critici. Teama de acuzaţii penale ar putea duce la autocenzură şi, în cele din urmă, poate avea un efect nedorit asupra jurnalismului de investigaţie. De aceea, sunt îngrijorată de recentele amendamente legislative”, a declarat Mijatovic, care a condamnat şi modul în care societatea civilă „a fost omisă de la procesul de consultare”.
Reprezentanta OSCE a precizat că România a făcut „un pas important” în 2006 când a dezincriminat insulta şi calomnia. „Sper că aceste amendamente nu vor fi finale şi fac apel la autorităţile competente din România să le respingă, deoarece ele reprezintă un serios regres pentru libertatea mediei din România”, a mai spus Dunja Mijatović.
Ea a subliniat că jurnaliştii români trebuie să poată informa „societatea asupra unor chestiuni de interes public fără teama de a fi urmăriţi penal”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS