5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDezamăgiţi de şansele de angajare

Dezamăgiţi de şansele de angajare

Mulţi studenţi craioveni sunt dezamăgiţi de faptul că şansele de angajare în domeniul pentru care se pregătesc în facultate sunt din ce în ce mai puţine

Tinerii din Bănie îşi doresc să lucreze în domeniul în care termină facultatea, mulţi vor să fie ingineri, doctori, avocaţi sau profesori, dar până la terminarea studiilor îşi dau seama că lucrurile nu sunt aşa cum îşi doreau. Locurile de muncă sunt tot mai puţine, astfel că posibilităţile de angajare scad din ce în ce mai mult. Unii studenţi şi-au pierdut deja orice speranţă şi consideră că şansele de a lucra în domeniul pentru care s-au pregătit sunt zero. „Sunt foarte dezamăgită pentru că există foarte puţine locuri de muncă, şi cele care există se ocupă pe ochi frumoşi. Şanse să mă angajez sunt zero pentru că şi posturi sunt puţine. Ca să intru în învăţământ trebuie să termin şi masterul. Poate că o să fac şi o postliceală pentru asistent farmacie şi o să am mai multe şanse“, ne-a spus Anca Floarea, studentă în ultimul an la Facultatea de Matematică şi Ştiinţe ale Naturii, secţia Geografie.
Mulţi tineri îşi depun CV-urile la firme încă din timpul facultăţii, în speranţa că cineva îi va remarca şi îi va angaja. Marius Marin este absolvent al Facultăţii de Mecanică şi în prezent este student la master, la Optimizarea Proceselor şi Echipamentelor Tehnologice. El şi-a depus CV-ul la mai multe firme, ca să-şi sporească şansele de angajare: „Ţinând cont că am ales să fac şi masterul pentru a avea mai multe şanse şi tot nu m-am angajat, sunt din ce în ce mai dezamăgit. Ceea ce se întâmplă acum, adică lipsa locurilor de muncă, este o situaţie complicată şi, din păcate, nu mă afectează doar pe mine, ci pe toţi tinerii de vârsta mea“.
De lipsa locurilor de muncă în domeniul în care s-a pregătit în facultate este conştientă şi Mădălina Marinescu, studentă în anul III la CEPA (Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare). Tânăra spune că sunt puţine locuri disponibile şi şansele de angajare sunt slabe: „În ziua de astăzi e greu să te mai angajezi în orice domeniu. Concurenţa pe un post este extraordinar de mare şi astfel şansele sunt reduse. Chiar dacă sunt dezamăgită de sistem, îmi place ceea ce învăţ şi încă sper să ajung să lucrez în acest domeniu“. Marina S., studentă tot în an terminal, la Facultatea de Litere, este şi ea dezamăgită de lipsa locurilor de muncă: „Nu cred că mă voi angaja în domeniu, trebuie să aştepţi să moară cineva ca să obţii un loc. E o situaţie neplăcută pentru că termin o facultate şi după aceea stau cu diploma în buzunar“, a spus fata dezamăgită.

„Atunci când lupţi pentru şansa ta, nu lupţi degeaba“

În timp ce studenţii în ani terminali sunt dezamăgiţi de şansele slabe de a se angaja în domeniul preferat, studenţii din anii I şi II sunt entuziasmaţi, optimişti şi siguri că vor reuşi să practice meseria aleasă. La Facultatea de Litere, secţia Jurnalism, o întâlnim pe Raluca Buzatu, o tânără încrezătoare în forţele proprii: „Din fire sunt curioasă şi asta mă determină să descopăr lucruri şi oameni noi. Vreau să fiu reporter de teren şi cred cu tărie că o să-mi găsesc un post în domeniul în care termin facultatea“. La fel de încrezătoare este şi Anca Florescu, studentă în anul II la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, specializarea Finanţe Bănci: „Vreau să lucrez într-o instituţie bancară, chiar dacă sunt puţine locuri şi bătălia pe ele e mare. Consider că atunci când lupţi pentru şansa ta, nu lupţi degeaba. Trebuie să te implici, să înveţi şi să ajungi unde îţi doreşti. Craiova nu-mi oferă prea multe şanse, dar trebuie să mă agăţ de cele pe care le am“. Tânăra crede că nu-şi va schimba părerea când va ajunge în ultimul an: „Sunt încrezătoare până la sfârşit pentru că îmi place facultatea la care studiez“.
Andreea Dascălu, studentă în anul II la Facultatea de Litere, secţia Jurnalism, crede şi ea că în Bănie nu există foarte mulţi tineri care lucrează în domeniul în care termină facultatea pentru că oraşul nu oferă multe locuri de muncă: „Domeniul în care termin nu e atât de dezvoltat în Craiova, dar sunt optimistă, chiar dacă locurile sunt puţine şi concurenţa este mare. Peste tot ţi se cere experienţă, dar nu ai cum să o capeţi dacă nu te implici în toate proiectele din facultate“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS