20.6 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRepublica Moldova parafează astăzi Acordul de asociere şi liber schimb cu UE

Republica Moldova parafează astăzi Acordul de asociere şi liber schimb cu UE

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman, a parafat la Vilnius Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană (UE), cu puţin timp înaintea începerii summitului Parteneriatului Estic, informează b1.ro. O ultimă pagină din cele 1.000 ale documentului a rămas să fie semnată astăzi, în cadru festiv, de premierul Iurie Leancă.

Acordul de Asociere include şi aşa-numitul Acord de Liber Schimb Aprofundat, care înseamnă practic integrarea economică în piaţa comună a UE reprezintă primul pas în pregătirea aderării unui stat la UE, iar aceste acorduri internaţionale pregătesc, în unele cazuri, procesul de aderare. Odată cu parafarea şi, ulterior semnarea Acordului, cel mai probabil anul viitor, dacă lucrurile merg bine pe plan politic la Chişinău, este stabilit cadrul pentru liberalizarea schimburilor comerciale UE-Moldova.

Aderarea presupune însă şi aşa-numita integrare politică. Comisia Europeană a propus, miercuri, liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, propunerea având nevoie să fie aprobată de Parlamentul European şi de cele 28 de state membre ale UE.

Tot miercuri, purtătorul de cuvânt al Departamentului de stat, Jennifer Psaki, a anunţat că la începutul lunii decembrie şeful diplomaţiei americane, John Kerry, va efectua o vizită oficială în Republica Moldova. Oficialul american va discuta cu autorităţile de la Chişinău despre o eventuală „integrare” în UE a Moldovei, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al Departamentului de stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS