13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUcraina: Mii de persoane au ieşit în stradă la Kiev pentru a manifesta în favoarea apropierii de Europa

Ucraina: Mii de persoane au ieşit în stradă la Kiev pentru a manifesta în favoarea apropierii de Europa

Mii de ucraineni proeuropeni s-au reunit astăzi în centrul Kievului, pentru o mare manifestaţie de opoziţie faţă de Guvern, care a decis să nu semneze Acordul de asociere cu Uniunea Europeană (UE), informează Agerpres.ro citând AFP. Circa 7.000 de persoane s-au reunit iniţial în Parcul Şevcenko, înainte de începutul manifestaţiei, programate să înceapă în jurul orei 10.00 GMT, în Piaţa Independenţei, locul unde, în 2004, a avut loc şi Revoluţia Portocalie prooccidentală. Manifestanţii agitau drapele ale UE şi Ucrainei, precum şi pancarte pe care este scris „Iubesc UE”. Se estimează că la această amplă acţiune a opoziţiei ucrainene vor participa în total circa 100.000 de persoane. Numeroase forţe de ordine au fost mobilizate în scopul asigurării ordinii publice.

Guvernul ucrainean a sistat joi, în mod neaşteptat, negocierile în vederea semnării unui Acord de asociere cu UE şi a decis să revină în albia Rusiei, decizie denunţată de opoziţia ucraineană şi considerată o eroare strategică în Europa. Iulia Timoşenko, fost premier şi adversar politic al preşedintelui Viktor Ianukovici, a făcut vineri apel la compatrioţii săi să protesteze împotriva deciziei guvernului de a abandona acest acord, a cărui semnare era prevăzut să aibă loc în timpul summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, în perioada 28-29 noiembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS