8.1 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAcord între marile puteri şi Iran asupra programului nuclear al Teheranului

Acord între marile puteri şi Iran asupra programului nuclear al Teheranului

Marile puteri şi Iranul au ajuns azi-noapte, la Geneva, la un acord asupra programului nuclear al Teheranului, după patru zile de negocieri „dificile”, aducând o speranţă de ieşire dintr-o criză care durează de zece ani, informează Mediafax.ro. Acordul a fost anunţat după mai multe ore de blocaj asupra „dreptului” la îmbogăţirea uraniului al Iranului. „Am ajuns la un acord”, a scris într-un mesaj postat pe Twitter Michael Mann, purtătorul de cuvânt al Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton, care a condus negocierile, mandatată de ONU şi Grupul 5+1. Mann nu a oferit detalii.

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a calificat drept o „primă etapă importantă” acordul interimar încheiat cu Iranul asupra programului său nuclear, subliniind totodată că în acest dosar persistă „dificultăţi enorme”. Într-o intervenţie solemnă la Casa Albă, Obama a oferit asigurări că acest acord, obţinut cu greu la Geneva, „barează calea” Republicii islamice spre bomba atomică şi a îndemnat Congresul american să se abţină de la adoptarea unor noi sancţiuni împotriva Iranului.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a salutat acordul încheiat la Geneva între Iran şi marile puteri asupra controversatului program nuclear al Teheranului, afirmând că acesta „deschide noi orizonturi”.

Negciatorii, prezenţi la Geneva, au salutat la rândul lor un „succes” pentru Iran, după cinci zile de negocieri dure cu reprezentanţii ţărilor din cadrul Grupului 5+1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite şi Germania).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS