Acasă Actualitate Până la 15.000 de militari străini ar putea rămâne în Afganistan după...

Până la 15.000 de militari străini ar putea rămâne în Afganistan după 2014, afirmă Karzai

-

Preşedintele afgan Hamid Karzai a anunţat azi că 10.000-15.000 de militari străini vor putea rămâne în Afganistan după retragerea NATO, la sfârşitul lui 2014, în cazul în care va fi semnat Tratatul bilateral de securitate cu Statele Unite, informează Mediafax. „Dacă (acest tratat) va fi semnat, între 10.000 şi 15.000 de militari (străini) vor rămâne (în Afganistan). Când spun «militari» nu mă refer doar la americani, ci şi la trupe din alte ţări NATO, din ţări ca Turcia sau alte ţări musulmane”, a spus Karzai.

Preşedintele afgan a făcut aceste declaraţii în faţa celor aproximativ 2.500 de delegaţi la Loya Jirga, marea adunare tradiţională afgană, care va examina până duminică, la Kabul, un tratat bilateral de securitate (BSA) negociat laborios timp de mai multe luni între Statele Unite şi Afganistan. „Decizia voastră este aşteptată în afara frontierelor Afganistanului”, le-a spus preşedintele celor aproximativ 2.500 de delegaţi, în discursul de deschidere a lucrărilor adunării.

Loya Jirga are loc într-o sală a campusului Şcolii Politehnice, în vestul Kabulului. Din cauza riscului comiterii unor atentate de către insurgenţi talibani, care se opun cu fermitate acestui acord, în capitala afgană a fost instalat un dispozitiv de securitate impresionant. Tratatul bilateral de securitate este necesar să definească modalităţile unei prezenţe militare americane în Afganistan pentru perioada de după încheierea misiunii de luptă NATO, la sfârşitul lui 2014.

ȘTIRI VIDEO GdS

Bancul zilei

Ion pleacă în concediu, în străinătate, iar la plecare Gheorghe îl roagă să-i aducă şi lui un papagal. La întoarcere, Ion, care...

MITLIV vine în sprijinul clienţilor

MITLIV se adaptează recomandărilor autorităţilor în combaterea pandemiei COVID-19 şi vine în sprijinul clienţilor interesaţi să achiziţioneze materiale de construcții printr-un sistem de preluare...