14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePICCJ: Procurorii nu pot fi obligaţi să se prezinte în faţa comisiilor parlamentare

PICCJ: Procurorii nu pot fi obligaţi să se prezinte în faţa comisiilor parlamentare

Procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte în faţa comisiilor parlamentare, ei putând fi supuşi doar controlului judecătoresc şi celui al CSM, arată Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), potrivit Mediafax. Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), procurorii pot participa, „în mod excepţional”, la aceste comisii, doar pentru a-şi exprima punctul de vedere cu privire la aspecte tehnice.

„Printr-o hotărâre a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din 24 mai 2007 s-a stabilit că procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte în calitate de martori în faţa Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituţionale, fac parte din autoritatea judecătorească. Totodată, s-a hotărât că, în mod excepţional, pot participa în calitate de invitaţi la aceste comisii, atunci când este necesară clarificarea unor aspecte de natură tehnică sau a unor informaţii de interes public”, se arată în răspunsul transmis de Parchetul instanţei supreme agenţiei MEDIAFAX.

Reprezentanţii PICCJ precizează că procurorii pot fi supuşi doar controlului judecătoresc privind legalitatea actelor şi măsurilor dispuse în cauzele pe care le instrumentează, precum şi controlului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) exercitat în materie disciplinară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS