5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRăzboiul ambiţiilor la Consiliul Local Coşoveni

Războiul ambiţiilor la Consiliul Local Coşoveni

http://www.youtube.com/watch?v=nWAEie8sUzQ

\n

Peste 3.500 de oameni din comuna doljeană Coşoveni au de pierdut din cauza unui război al ambiţiilor politice. Cei 13 consilieri din Coşoveni nu s-au mai prezentat la şedinţe de aproximativ şase luni, timp în care comunitatea a avut de pierdut mai multe proiecte pentru că… nu a avut cine să le voteze. Prefectura Dolj a sesizat instanţa, iar consiliul local al comunei îşi aşteaptă dizolvarea.

Totul a început la sfârşitul lunii aprilie, când viceprimarul, care venea din partea PNL, şi-a dat demisia şi din funcţia de viceprimar, şi din aceea de consilier local. Pe 30 mai, a fost convocat Consiliul Local al comunei Coşoveni pentru o şedinţă ordinară, „şedinţă care nu a mai avut loc deoarece nu s-a mai votat ordinea de zi. În acel moment, eu am adus la cunoştinţa consiliului local demisia viceprimarului, atât din această funcţie, cât şi din cea de consilier. Trebuia validat următorul consilier al PNL, pentru că vicele era de la PNL. Aici ne-am cam blocat. Reprezentanţii PDL împreună cu reprezentantul PP-DD şi doi consilieri de la PSD au solicitat introducerea pe ordinea de zi, fără proiect de hotărâre, a alegerii viceprimarului. Ca nişte oameni cu scaun la cap ce ne considerăm, trebuia validat următorul consilier, şi în următoarea şedinţă trebuia să venim cu proiect de hotărâre cu alegerea viceprimarului“, explică primarul comunei Coşoveni, Nicuşor Coandă, care de cinci luni nu mai are consilieri.

Prefectul a sesizat instanţa

Mai departe, spune primarul, s-a făcut altă configurare a consiliului: „patru consilieri PDL, doi PSD şi unul de la PP-DD făcuseră o majoritate. Când s-a supus la vot ordinea de zi cu care am venit eu, mi-au zis că nu s-a votat. Dacă ordinea de zi nu se votează, şedinţa nu se ţine, nu are loc. Şedinţa s-a oprit“, a spus primarul. După această întâmplare s-a mai încercat convocarea consilierilor în alte două şedinţe, care însă nu s-au ţinut din cauză că nu a reuşit să se reunească majoritatea de şapte consilieri, reuşind să se strângă doar şase, respectiv cinci consilieri, la cele două şedinţe din 26 iunie şi 30 iulie. Având în vedere Legea administraţiei publice locale, consiliul local se dizolvă de drept în cazul în care în trei şedinţe ordinare consecutive nu reuşeşte să adopte nici o hotărâre. Prefectul judeţului Dolj, Marius Cristinel Deca, a sesizat instanţa privind dizolvarea Consiliului Local al comunei Coşoveni, iar la acest moment, decizia se află în mâinile Tribunalului Dolj, secţia Contencios Administrativ şi Fiscal. Primarul din Coşoveni speră ca instanţa să dea o hotărâre cât mai repede, apoi guvernul să dea şi el o hotărâre ca să se organizeze alegeri locale, pentru a ieşi din impas.

Lupta principală, între actualul şi fostul primar

Actualul primar, Nicuşor Coandă, şi fostul primar, Ilie Dumitru, îşi aruncă vorbe unul altuia. Primarul actual spune că fostul primar, care acum este consilier, i-ar fi asmuţit pe ceilalţi consilieri împotriva lui. „Nemulţumirea mea cea mai mare este faţă de liderul PDL la nivel local, Ilie Dumitru, care a fost primar trei mandate aici şi ar fi trebuit să ştie ce se poate întâmpla, unde putem ajunge cu nişte ambiţii din acestea. Aveam mai multe pretenţii de la dânsul. Din ambiţii personale se ajunge la această situaţie“, crede Coandă.
Pe de altă parte, Ilie Dumitru spune că s-a ajuns aici din cauza lui Coandă, care nu a ştiut să gestioneze situaţia. „Consiliul Local Coşoveni s-a desfiinţat din cauza PNL, PC şi PSD. La alegerile din anul trecut, le-am făcut majoritate, le-am ales viceprimar de la PNL. După nouă luni şi-a dat demisia şi din funcţia de viceprimar, şi din cea de consilier. Nu înţeleg ce se întâmplă. Vinovat este PSD şi PNL şi primarul pentru că nu a gestionat politic bine. E preşedintele organizaţiei, nu înţeleg ce s-a întâmplat“, crede fostul primar. El e de părere că localitatea Coşoveni şi, implicit, cei peste 3.500 de locuitori nu au avut de suferit.
„Comuna Coşoveni nu a avut de pierdut şi nu va avea niciodată atâta timp cât eu îmi fac datoria. Noi eram patru la PDL, consilieri sunt 13, ori dacă erau majoritari în număr de opt, PSD, PNL şi PC, puteau să ţină şedinţele de consiliu. De ce aruncă pisica ameţită la noi în curte? Din respect pentru oameni am luat măsura de a nu ne prezenta. Mie îmi pare rău că s-a ajuns la această situaţie, dar nu din cauza noastră. E o mare ruşine pentru Coandă Nicolae că s-a ajuns la această situaţie. Erau majoritari în consiliu, puteau să ţină şedinţă fără noi“, se apără fostul primar.

„Suferă de politică ăştia“

De atunci, în toată această enumerare de partide politice, litere, majorităţi şi ambiţii, oamenii au avut numai de pierdut. Pe ordinea de zi a şedinţelor în care majoritatea consilierilor nu a fost reunită, se aflau mai multe proiecte de interes pentru comunitate: înfiinţarea serviciului de salubritate la nivelul comunei Coşoveni, unul pentru integrarea comunităţii rome, rectificările bugetare care au influenţat fondul de salarii la şcoli, salariile persoanelor cu dizabilităţi şi handicap şi multe altele. Din fericire, bugetul pe anul 2013 fusese votat.
Prin comună, lumea a auzit de scandal. „E foarte prost ce se întâmplă. Am ales un primar, şi el cu carte învăţată, şi îşi bat joc de el nişte tractorişti. Vicele a plecat, a plecat şi din consiliu, pe urmă s-a destrămat tot consiliul, nu mai sunt plătiţi, n-au bani de unde să dea la şcoli, la profesori, nu au cu ce să plătească nimic. E dezastru ce e în comuna asta. E aşa din cauză de gură şi de cum e în ţară acuma, bătaie de joc. Cred că la nimeni nu e ca la noi. Se întâlnesc la cârciumi, se critică unul pe altul, a stat Ilie Dumitru un mandat, două, trei… Păi mai lasă şi pe altul! Ce aşteptăm, să facă alegeri? Alte cheltuieli, alţi bani? Când se putea face ceva pentru comună, nu să bage banii acum în votări“, spune una dintre femeile din comună.
Alt bărbat aruncă vina pe fostul primar, pe care îl consideră responsabil pentru râca aceasta, care a dus la o situaţie mai mult decât neplăcută. „S-a întâmplat din cauza fostei conduceri, a fost un primar care de 15 ani a făcut afaceri. Nu înţelege lumea. Ce vrea? Să ia tot ei puterea. El a făcut multe gafe. De ce nu vine acum la şedinţe, asta nu înţelegem. Vrem să se întrunească consiliul, să meargă comuna bine, iar ei stau prin cârciumi, înjură. Suferă de politică ăştia“, consideră localnicul din Coşoveni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS