17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUE își intensifică lupta împotriva bacteriilor rezistente la medicamente

UE își intensifică lupta împotriva bacteriilor rezistente la medicamente

Un sondaj publicat de Comisia Europeană arată că, începând din 2009, a scăzut utilizarea antibioticelor de către oameni și, de asemenea, a crescut gradul de conștientizare de către public a faptului că antibioticele nu distrug virușii. Această știre pozitivă este umbrită totuși de datele publicate în paralel de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), care arată o proliferare în Europa a bacteriilor Gram-negative rezistente la multiple medicamente, care au devenit de asemenea rezistente la carbapeneme – antibiotice de ultimă linie folosite pentru tratarea infecțiilor asociate asistenței medicale. Prin urmare, Comisia intensifică lupta împotriva rezistenței la antimicrobiene (RAM), prin finanțarea a 15 proiecte de cercetare noi și prin norme armonizate privind colectarea datelor referitoare la RAM cu privire la animale și la alimente.
Planul de acțiune al Comisiei, care vizează prevenirea propagării în continuare a rezistenței antimicrobiene, stabilește șapte domenii cheie în care luarea de măsuri este cu prioritate necesară:
1) asigurarea faptului că antimicrobienele sunt folosite în mod corespunzător atât la oameni, cât și la animale;
2) prevenirea infecțiilor microbiene și a răspândirii acestora;
3) crearea de noi antimicrobiene eficace sau de alternative pentru tratament;
4) cooperarea cu parteneri internaționali în vederea limitării riscurilor aferente RAM;
5) ameliorarea monitorizării și supravegherii în domeniul medicinii umane și veterinare;
6) cercetarea și inovarea;
7) comunicarea, educația și formarea. Au trecut doi ani de când s-a demarat planul cincinal, perioadă în care s-au înregistrat progrese semnificative în majoritatea domeniilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS