10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrevă generală în sănătate pe 28 noiembrie

Grevă generală în sănătate pe 28 noiembrie

Marius Sepi, prim-vicepreşedintele SANITAS, a anunţat miercuri seară că în 28 noiembrie cadrele medicale vor intra în grevă generală, conform romaniatv.net.
„28 noiembrie grevă generală în sănătate. Reprezentăm cinci mii de medici, am pus umărul inclusiv pentru medicii rezidenţi. Trebuie să rezolvăm problema tuturor medicilor”, a spus Marius Sepi.
„Suntem foarte dezamăgiţi. Am avut mari speranţe în USL, am ajutat la venirea lor la guvernare. Ne simţim dezamăgiţi şi trădaţi. Nu am cerut decât ceea ce ei au promis prin programul de guvernare”, declara luni Marius Sepi.
Cuantumul brut al salariilor de bază şi sporurilor acordate bugetarilor va fi menţinut anul viitor la acelaşi nivel cu luna decembrie 2013, fără să fie aplicată valoarea de referinţă din Legea salarizării unitare, o creştere salarială de până 10% fiind prevăzută doar pentru profesori debutanţi.
Măsura va fi aprobată de Guvern prin ordonanţă de urgenţă şi justificată prin faptul că neaplicarea acesteia ar genera un impact suplimentar asupra asupra deficitului bugetului general consolidat de 4,6% din produsul intern brut, afectând în mod semnificativ sustenabilitatea finanţelor publice.
Începând cu 1 ianuarie 2014, medicii şi farmaciştii rezidenţi cu un salariu lunar brut mai mic decât 3.000 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază, beneficiază de o bursă de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 lei. Bursa nu face parte din salariul brut, nu este supusă impozitului pe venit şi nu constituie baza de calcul pentru contribuţiile de asigurări sociale de stat, asigurări pentru şomaj, asigurări sociale de sănătate sau pentru accidente de muncă şi boli profesionale. Plata bursei de rezidenţiat se realizează din bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Sănătăţii.
Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, condiţia „preliminară şi nenegociabilă” a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate este dublarea salariilor medicilor rezidenţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS