16.8 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova nu se alătură protestelor studenţeşti organizate astăzi la nivel naţional

Craiova nu se alătură protestelor studenţeşti organizate astăzi la nivel naţional

Mii de studenţi de la marile universităţi din ţară vor participa astăzi la cel mai mare marş din ultimii ani, ei cerând Guvernului, în principal, alocarea a 6% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru educaţie, informează HotNews.ro. Potrivit unui comunicat al Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), protestele vor avea loc în Capitală şi în alte zece oraşe din ţară. În Bucureşti studenţii vor pleca în marş pe traseul: Belvedere – Regie Grozavesti – Facultatea de Filosofie – Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport – Facultatea de Drept – Complexul studenţesc Mihail Kogălniceanu – Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială – Piaţa Universităţii. La ora 14.00, studenţii vor porni din Piaţa Universităţii spre Ministerul Educaţiei şi se vor opri în faţa Guvernului. Între orele 15:30 şi 16:30 va avea loc un miting de protest în Piaţa Victoriei, zona aflată în prelungirea parcului Kiseleff dintre Bulevardul Aviatorilor şi Şoseaua Kiseleff.

În ţara, protestele vor avea loc la Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea şi Alba Iulia. Studenţii din Craiova nu vor fi solidari cu colegii lor, în Bănie nefiind anunţată nici o acţiune de protest.

Studenţii mai solicită creşterea finanţării de bază a universităţilor până la valoarea ei din 2008, creşterea cu 30% a subvenţiei cămine-cantine, creşterea fondului de burse cu destinaţie clară către bursele sociale, precum şi investiţii reale în centrele de consiliere şi orientare în carieră şi o metodologie care să definească normele de funcţionare a acestora.

Elevii susţin acţiunea studenţilor

Elevii s-au declarat solidari cu studenţii, anunţând pentru astăzi grevă japoneză. Elevii care susţin acţiunea poartă astăzi banderole albe, în semn de protest faţă de subfinaţarea sistemului educaţional. Potrivit unui comunicat al Consiliului Naţional al Elevilor (CNE), iar în unele judeţe, după orele de curs, elevii se vor alătura manifestaţiilor studenţilor. Elevii din Craiova nu au ales nici ei să participe la acest protest. Într-un comunicat de presa, CNE a tras un semnal de alarmă cu privire la subfinanţarea învăţământului romanesc, solicitând, la fel ca şi studenţii, alocarea a 6% din PIB pentru educaţie.

La data de 6 noiembrie, ANOSR s-a declarat solidară cu protestul din Capitală organizat de cadrele didactice, la care au participat peste 7.000 de membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS