14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateA decedat actorul Geo Costiniu

A decedat actorul Geo Costiniu

Geo Costiniu, actor al Teatrului Odeon din Capitală, a murit azi-noapte, la vârsta de 63 de ani, informează Mediafax.ro. Anunţul a fost făcut astăzi de reprezentanţii instituţiei de spectacole. Actorul va fi înmormântat sâmbătă.

Geo Costiniu s-a născut la 23 aprilie 1950 în Bucureşti şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, Facultatea de Teatru – Secţia Actorie(promotia 1973). Potrivit unui articol publicat de revista VIP, Geo Costiniu a început să joace în televiziune încă de la vârsta de opt ani, fiind considerat unul dintre „copiii-minune” ai cinematografiei, ajungând ca la 14-15 ani să evolueze pe lângă studenţii de la Teatru în roluri de licean, la Casa Studenţilor din Bucureşti. După absolvirea facultăţii, unde i-a avut ca profesori pe Dem Radulescu şi Octavian Cotescu, el a debutat pe scena Teatrului Bulandra, pe când era student în anul IV, sub îndrumarea regizorului Liviu Ciulei. Ulterior, a fost repartizat la Teatrul Naţional din Iaşi (1973 – 1974) unde, sub bagheta regizoarei Cătălina Buzoianu, a jucat în „Poveste de iarnă”, de William Shakespeare şi în „Istoria Hieroglifică”, unde şi-a confirmat talentul şi pasiunea pentru scenă.

Debutul în cinematografie şi l-a facut în anul 1972, cu un rol secundar în filmul „Paraşutiştii” regizat de Dinu Cocea. Cel mai important rol l-a avut în 1978, în filmul regizat de Timotei Ursu, „Septembrie”, o dramă şi o poveste de dragoste superbă, unde o are ca parteneră pe Anda Onesa. Filmul a fost atât de bine primit de public încât nici un alt rol în film interpretat după acesta, de la „Ora zero” (1979) la drama „Neînvinsă-i dragostea” (1994), nu i-a mai adus aceeaşi popularitate.

Din 1974, Geo Costiniu a devenit actor la Teatrul Giuleşti (azi Teatrul Odeon), pe scena căruia a interpretat numeroase roluri în piese celebre precum: Felix în „Pălăria Florentina”, E Labiche, vagabondul din „Omul care a văzut moartea” de Victor Eftimiu, Rudi din „Patima roşie” de M. Sorbu şi nebunul din „Marchizul de Sade” de Doug Wright, în regia lui Beatrice Rancea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS