17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateANSVSA: Peste 60 de tone de carne de la Avicola Călăraşi au fost retrase din magazine

ANSVSA: Peste 60 de tone de carne de la Avicola Călăraşi au fost retrase din magazine

Peste 65 de tone de carne de pasăre de la Avicola Călăraşi au fost retrase de la vânzare începând cu data de 30 octombrie, iar 22,4 tone au fost distruse, informează Mediafax.ro. Declaraţia îi aparţine preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu, care a precizat că nu există motive de îngrijorare pentru sănătatea populaţiei. Mănăstireanu a afirmat astăzi că au fost verificate, din 30 octombrie, produsele Avicola Călăraşi din mai multe lanţuri de magazine. Din lanţul de magazine „care a apărut în informarea de presă” (Selgros, n.r.), au fost retrase 55,7 tone de carne, din care 22 de tone au fost distruse „ca urmare a solicitării operatorului din motive de marketing”, a spus Mănăstireanu. În celelate magazine au fost identificate zece tone de carne de la Avicola Călăraşi, din care au fost retrase de la vânzare 5,4 tone, iar 400 de kilograme au fost distruse.

Din probele prelevate, au fost finalizate 14, două fiind pozitive pentru salmonella. „Toate datele converg spre faptul că problema este la manipulare, depozitare şi igienă personală. Omul este purtător de salmonella”, a spus Mănăstireanu, precizând că cele două loturi din care au fost prelevate probele pozitive proveneau din două depozite ale Selgros din Bucureşti. Alte 22 de probe, prelevate de la Braşov, Cluj, Suceava şi Prahova, sunt la laborator, a mai spus Mănăstireanu. „Carnea cu rezultate pozitive va fi dirijată spre neutralizare indiferent de tipul de salmonella tipizat”, a declarat preşedintele ANSVSA.

Consiliul ştiinţific al ANSVSA, din care fac parte academicieni şi medici, convocat în 2 noiembrie, a ajuns la concluzia că nu există motive de îngrijorare faţă de siguranţa alimentară şi implicit faţă de starea de sănătate a populaţiei, a mai spus Mănăstireanu, arătând că nu se consumă în România carne de pasăre crudă, iar toate tipurile de salmonella sunt distruse la temperaturi de peste 70 de grade Celsius.

Totodată, a mai menţionat Mănăstireanu, conform datelor furnizate de Institutul de Sănătate Publică, cazurile de toxinfecţie alimentară cu Salmonella în luna octombrie sunt în scădere faţă de luna septembrie 2013 şi cu mult în scădere faţă de luna octombrie 2012.

Mănăstireanu a mai precizat că o echipă a ANSVSA a fost în control la Avicola Călăraşi. „Pe toate documentele Avicola Călăraşi de autocontrol, ale abatorului Călăraşi de autocontrol şi cele de control oficial ale Direcţiei Santitare Veterinare Călăraşi nu a existat nici un buletin pozitiv la Salmonella species”. Totodată, la Avicola Buzău, cu care Avicola Călăraşi are contracte de prestări servicii, toate buletinele de analiză au fost negative.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS