11.4 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUE deschide un nou capitol în negocierile de aderare cu Turcia

UE deschide un nou capitol în negocierile de aderare cu Turcia

Uniunea Europeană (UE) şi Turcia au deschis astăzi un nou capitol în negocierile de aderare a acestei ţări şi şi-au exprimat dorinţa de a accelera procesul după mai bine de trei ani de blocaj, informează Agerpres.ro citând AFP. ”Este o cotitură în relaţiile dintre UE şi Turcia, după o pauză de 40 de luni”, a declarat cu satisfacţie ministrul turc pentru afaceri europene, Egemen Bagis, la încheierea celei de-a zecea reuniuni consacrate procesului de aderare a Turciei. Bagis şi comisarul european pentru extindere, Stefan Füle, au deschis oficial Capitolul 22, referitor la politica regională.

Füle a făcut apel la Turcia ”să se angajeze mai mult”, pentru a permite deschiderea a altor două capitole, 23 şi 24, referitoare la drepturile fundamentale, justiţie, libertate şi securitate. ”Aceasta va lua, să sperăm, mai puţin de trei ani şi jumătate”, termenul de la ultima deschidere a unui capitol, a declarat comisarul european în faţa presei.

”Unda verde” pentru deschiderea Capitolului 22 a fost dată în octombrie de miniştrii de externe ai UE pentru afaceri europene, după patru luni de la data prevăzută, din cauza reprimării în vară de către autorităţile turce a valului de contestare civilă pornit din Piaţa Taksim din Istanbul.

Turcia este oficial candidată la UE din 1999, dar procesul negocierilor, angajat în 2005, se dovedeşte a fi cel mai lent pe care l-a avut UE cu un aspirant la aderare. Din cele 35 de capitole de negocieri, au fost deschise 14 şi doar unul a fost încheiat până în prezent. UE ”a îngheţat”, printre altele, părţi întregi de negocieri din cauza refuzului Turciei de a extinde către Republica Cipru, membră a UE, prevederile acordurilor de liber-schimb pe care le-a încheiat cu organizaţia paneuropeană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS