23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateExpoziţie de maşini buggy la Craiova

Expoziţie de maşini buggy la Craiova

Craiovenii care au trecut ieri prin centrul oraşului au fost atraşi de maşinile buggy, expuse în Piaţa „Mihai Viteazul“.

Evenimentul „Expo Buggy“ este în premieră în Bănie şi a avut drept scop informarea craiovenilor despre una dintre ramurile de bază ale autocrosului buggy, la început de drum în ţara noastră. Acest sport este promovat în principal de Asociaţia Raideri din Târgu Jiu, care a şi adus în centrul Băniei maşinile pentru organizarea lui, construite manual după imaginaţia proprie şi omologate RAR pentru competiţii.
„În cadrul Asociaţiei Raideri au fost construite până acum 28 de maşini, fiecare cu specific aparte, care sunt funcţionale pentru competiţiile sportive. De altfel, am şi participat cu ele şi am obţinut diverse cupe şi medalii. Aceste maşini nu au preferinţe de teren, totul depinde doar de cel care se află între scaun şi volan. Ca şi viteză maximă, prind între 150 şi 200 de kilometri pe oră. Cele mai multe au motorizare de Dacie, din simplul motiv că aceste motoare dacă sunt în parametri au performanţe deosebite şi sunt mai puţin costisitoare“, a declarat Cristian Donavăţu, vicepreşedintele Asociaţiei Raideri.
Promotorii maşinii încearcă să extindă conceptul buggy mai ales în rândul tinerilor. „Buggy-ul a apărut ca şi concept în anul 1960, când un constructor american a realizat o astfel de maşină din nevoia de a se plimba pe plajele americane. În decursul timpului, buggy a căpătat diferite forme, având performanţe adaptate specificului sportului respectiv. În ţările dezvoltate, buggy este o ramură de bază a autocrosului. Încercăm să-l promovăm şi la nivelul ţării noastre, să atragem cât mai mulţi tineri. Am început o colaborare şi cu studenţii de la Facultatea de Mecanică a Universităţii din Craiova, dar şi cu elevii Liceului Tehnologic «George Bibescu», pentru a-i sprijini să facă un astfel de prototip. Să-i convingem să participe la competiţii pe trasee închise, care le oferă siguranţă“, a mai spus vicepreşedinte Asociaţiei Raideri.

Interesaţi de construirea maşinilor

Maşinile expuse, mai mari decât carturile, au captat însă atenţia trecătorilor indiferent de vârstă. Adulţii au întrebat cum le pot realiza şi cum se pot înscrie în curse. De altfel, pentru ei, pe un ecran LCD au rulat imagini de la competiţiile sportive la care au fost folosite maşinile. Copiii au fost şi ei încântaţi să privească exponatele, unii dintre ei, mai curioşi, au şi urcat pe scaunul pilotului. Pentru cei mici au fost expuse şi carturi de la Palatul Copiilor. Cu explicaţii pentru cei interesaţi să conducă o maşină buggy le-a venit în ajutor şi cel mai tânăr pilot, Alexandru Petrescu, de numai opt ani, care face curse demonstrative înainte de deschiderea competiţiilor de cross de la Preajba şi Timişoara.
„Este un sport deosebit. De un an pilotez şi îmi doresc să fac performanţă. Deocamdată, însă, mă antrenez doar în vacanţe, când plec special pentru a mă antrena la Târgu Jiu“, a spus micul pilot. Totodată, pentru cei care au o astfel de maşină sau care vor să o construiască, organizatorii evenimentului i-au invitat să se înscrie în Clubul Buggy, care are pagină de Facebook. Evenimentul „Expo Buggy“ s-a finalizat însă şi cu un proiect, care vizează realizarea unor competiţii de autocros şi în judeţul Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS