22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBogdan Aurescu la Conferinţa cu tema „Întărirea regimului neproliferării armelor nucleare"

Bogdan Aurescu la Conferinţa cu tema „Întărirea regimului neproliferării armelor nucleare”

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a participat miercuri, 30 octombrie 2013, la Conferinţa cu tema „Întărirea regimului neproliferării armelor nucleare”, organizată de Fundaţia Universitară a Mării Negre (sub egida Academiei Române), împreună cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române şi în cooperare cu MAE, cu ocazia deţinerii de către România, în 2013, a  preşedinţiei celui de-al doilea Comitet Pregătitor (PrepCom II) al Conferinţei de Examinare a Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT).
În cadrul evenimentului, demnitarul român a susţinut o intervenţie cu tema  „Neproliferarea armelor nucleare şi agenda dezarmării”.
În discursul său, secretarul de stat pentru afaceri strategice a evidenţiat ataşamentul României faţă de cadrul multilateral al dezarmării internaţionale şi instrumentele de neproliferare existente atât la nivel global, cât şi regional, subliniind faptul că „România a fost întotdeauna prezentă în marile dezbateri şi a fost implicată în marile proiecte internaţionale din domeniul securităţii. Această conferinţă nu putea fi organizată într-un moment mai potrivit, în contextul în care cu numai două zile în urmă România şi SUA au inaugurat începerea marilor lucrări la Baza antirachetă de la Deveselu, în cadrul sistemului româno-american de apărare antirachetă, care va fi o parte componentă a sistemului NATO. Astfel, România îşi aduce contribuţia sa importantă la combaterea ameninţărilor cu atacuri cu rachete balistice, care pot fi vectori purtători şi ai unor încărcături nucleare – domeniu în legătură directă cu tema conferinţei de azi.”  
Secretarul de stat a subliniat că ”politica naţională în ceea ce priveşte controlul armamentelor, neproliferarea şi dezarmarea nucleară reprezintă o componentă esenţială a strategiei naţionale de securitate şi apărare, dar şi o temă de maximă actualitate, având în vedere evoluţiile internaţionale in domeniu.”
Bogdan Aurescu a reiterat importanţa deosebită pe care România o acordă universalizării sistemului de tratate internaţionale în domeniul dezarmării şi neproliferării, continuării demersurilor la nivel global pentru combaterea proliferării nucleare şi promovarea utilizării paşnice a energiei nucleare.
Secretarul de stat pentru afaceri strategice a subliniat faptul că “exercitarea de către un reprezentant român a funcţiei de preşedinte al PrepCom II NPT a  reconfirmat eforturile diplomaţiei româneşti de implicare, la nivel multilateral, în dosare de importanţă majoră pe dimensiunea securităţii globale. Ambasadorul Cornel Feruţă şi-a îndeplinit mandatul cu extrem profesionalism şi merită toată aprecierea noastră”.
La sesiunea de deschidere a conferinţei au mai participat personalităţi importante din sfera diplomaţiei, istoriei şi relaţiilor internaţionale: vicepreşedintele Academiei Române Dan Berindei, prof. dr. Dan Dungaciu, amb. Liviu Bota, amb. Nicolae Ecobescu, prof. dr. Mihail Ionescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS