5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElevii vor începe simularea examenelor naţionale

Elevii vor începe simularea examenelor naţionale

În mai puţin de o săptămână, elevii din învăţământul preuniversitar doljean vor intra în primul val de simulare a examenelor naţionale.

Ca măsură pentru ameliorarea rezultatelor la examenele naţionale, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a făcut un prim grafic de simulare a acestor evaluări. Acestea vor începe de săptămâna viitoare. Prima probă scrisă va fi cea la limba şi literatura română, programată pe 4 noiembrie, în intervalul 11.00 – 14.00 pentru clasele de liceu, şi între orele 11.00 – 13.00 pentru clasele de gimnaziu. Pe 6 noiembrie, va avea loc proba scrisă la matematică sau istorie în cazul liceenilor, şi doar la matematică pentru elevii de clasa a VIII-a. Ultima simulare de examen va fi pe 8 noiembrie şi constă în evaluarea cunoştinţelor probei la alegere din aria profilului. Testările se vor derula la nivelul ficărei unităţi de învăţământ, care va stabili şi subiectele structurate conform cerinţelor Ministerului Educaţiei Naţionale.

Rezultate sub media pe ţară, în vară

Simulări de acest gen au avut loc şi în anul şcolar anterior. Cu toate acestea, la examenele naţionale, judeţul Dolj a fost sub media pe ţară la bacalaureat. În prima sesiune, procentul de promovabilitate a fost de 48,24%, ceea ce a însemnat că 3.000 de elevi din totalul celor înscrişi nu au promovat sesiunea. În toamnă, rezultatele au fost şi mai slabe. Doar 16,92% au promovat. Patru unităţi de învăţământ nu au avut nici un candidat promovat. În prima sesiune pe această listă s-au aflat Liceul „Ing. Aurelian Ionete“ Malu Mare, Liceul „Beethoven“, Liceul „Aurelian Ianculescu“ Cârcea, iar în sesiunea de toamnă a trecut şi Liceul „Ştefan Anghel“ din Băileşti. De altfel, 20 de unităţi de învăţământ au înregistrat mai puţin de zece elevi promovaţi. Şi exemplele pot începe cu Liceul Teoretic „George Ştefan Marincu“ din Poiana Mare, unde dintre 68 de candidaţi înscrişi, doar unul a promovat sesiunea de toamnă a bacalaureatului. La Liceul Tehnologic „Horia Vintilă“ din Segarcea, cifra promovaţilor a fost de doi candidaţi promovaţi dintre cei 40 înscrişi. Tot doi candidaţi au promovat şi la Liceul Teoretic „Gheorghe Magheru“ din Cetate. La Liceul Teoretic „Adrian Păunescu“ din Bârca, Liceul Teoretic Amărăştii de Jos, Liceul „Independenţa“ Calafat, Liceul Tehnologic „Petre Baniţă“ din Călăraşi au fost câte trei absolvenţi promovaţi. Rezultate slabe s-au înregistrat şi la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, dar şi la Liceul Tehnologic de Transporturi Auto, care au doar patru candidaţi promovaţi. Cei mai mulţi elevi au întâmpinat dificultăţi la matematică. Rămâne de văzut dacă în acest an şcolar se vor ameliora rezultatele la bacalaureat. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS